Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Moderaterna: De som ska utvisas bör bära fotboja Foto: SVT

Moderaterna: De som ska utvisas bör bära fotboja

Uppdaterad
Publicerad

Maria Malmer Stenergard, Moderaternas migrationspolitiska talesperson,  presenterade åtta förslag med fokus på återvändandepolitiken under torsdagen. Bland annat föreslås att personer som ska utvisas bör övervakas elektroniskt, i form av fotbojor.

 - Får man ett nej ska man återvända efter utvisningen – men idag ser det bedrövligt ut. Idag är det bara drygt hälften av alla som fått utvisningsbeslut som utvisats, sa Maria Malmer Stenergard.

Förutom förslaget om elektronisk fotboja vill Moderaterna även införa en så kallad boendeskyldighet, vilket innebär att asylsökande måste anmäla sig till Migrationsverkets personal eller vara på sitt boende inom vissa klockslag. Om någon exempelvis skulle resa bort utan att meddela om detta skulle de förlora sitt bidrag.

Anmälningsplikt för myndigheter

Partiet vill även att kommuner förbjuds ge ekonomisk hjälp till personer som vistats i landet olovligt, och att det ska införas en anmälningsplikt för myndigheter som har kännedom om sådana personer.

– Huvudregeln måste vara att en myndighetsperson som känner till en person i skuggsamhället måste anmäla det, och den personen ska utvisas, sa Maria Malmer Stenergard.

Hur ska en sådan lagstiftning gå ihop med barnkonventionen, om man exempelvis ser på barnfamiljer som gått under jorden?

– Vi uppskattar att cirka 50 000 personer lever i skuggsamhället, vilket är förknippat med mycket kriminalitet. De barn som bor i skuggsamhället far vädligt illa – det bästa vi kan göra är att se till att de får återvända till sina länder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer