Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) vid pressträffen efter sitt tal i Strängnäs under söndagen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Moderaterna lägger fram en svensk ”grön höger” med klimatförslag

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna med partiledare Ulf Kristersson i spetsen lägger nu fram en ny reformagenda med nio förslag på klimatområdet, i en artikel på DN Debatt. Ambitionen är att bli ”Sveriges riktiga miljöparti”.

”Svensk klimatpolitik behöver en nystart, som bygger på våra stora tillgångar i ren, stabil och konkurrenskraftig elproduktion”, skriver partiföreträdarna.

I en debattartikel i DN, undertecknad bland annat Ulf Kristersson och Jessica Rosencrantz, klimatpolitisk talesperson, presenterar Moderaterna nu ett förslag på en nationell reformagenda för klimatet.

Det rör sig om nio förslag som enligt partiet kommer att läggas i en proposition på Moderaternas kommande arbetsstämma och sjösättas om man vinner riksdagsvalet och bildar regering nästa år.

”Kärnkraften ska värnas”

Partiet vill bland annat öka elproduktionen med mer kärnkraft och ändra det energipolitiska målet från ”förnybart” till fossilfritt”.

”Den befintliga kärnkraften ska värnas. Med en ny forskningsreaktor läggs grunden för nästa generations kärnkraft.”

– Vi vill ge ett uppdrag till Vattenfall att fortsätta utveckla teknologin bakom små och medelstora reaktorer, säger Jessica Rosencrantz på en pressträff om det klimatpolitiska programmet på måndagen.

Dessutom vill M bana väg för att Sverige ska bli ”en ledande gruvnation” samt satsa på nya tekniker för industrins omställning, bland annat tekniker för att fånga in och lagra koldioxid.

Moderaterna skriver också att man vill ”bruka skogen hållbart” och värna äganderätten.

”Sveriges 300 000 skogsägare ska få fortsätta bruka skogen till nytta för klimatet, miljön och den biologiska mångfalden.”

Vill se grön tillväxt

Moderaterna uppger att inspiration till ”nystarten” har hämtats från Europas ”gröna höger” i form av tyska CDU och brittiska Tories.

”Staten och kapitalet behöver förstå varandra och hjälpas åt”, skriver partiföreträdarna vidare.

Övriga undertecknare är Anna König Jerlmyr (M), gruppledare för Moderaterna i Stockholms stad, Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande Växjö, Peter Danielsson (M), kommun­styrelsens ordförande Helsingborg, och Johan Abrahamsson (M), kommun­styrelsens ordförande Mariestad.

Bolund: Saknar svar

Klimatminister Per Bolund (MP) säger på en pressträff på måndagen att det visserligen är glädjande att fler partier intresserar sig för klimatfrågorna.

– Men sedan är jag av uppfattningen att det inte räcker att bara göra det vi redan gör eller att föreslå sådant som redan håller på att genomföras eller att komma med förslag som inte är realiserbara, åtminstone inte inom överskådlig framtid, säger Bolund och fortsätter:

– Ska man vara ett seriöst klimatparti så måste man också föreslå åtgärder som kan göra skillnad här och nu. Där saknar jag fortfarande svar från Moderaternas sida. 

Tidigare under söndagen höll Ulf Kristersson också sitt sommartal i Strängnäs, i centrum stod då kriminalitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.