Foto: TT

Moderaterna största partiet

Motgångarna när det gäller vikande väljarstöd fortsätter för Socialdemokraterna. Moderaterna är störst bland svenska väljare, visar Svensk väljaropinion – en sammanvägning av de största opinionsundersökningarna.

För Socialdemokraterna är det andra mätningen i rad där partiet ligger under 25 procent. Partiet är nu på samma nivå som under krisperioden med förre partiledaren Håkan Juholt.

– Det har varit ett utmanande år, där vi inte har lyckats att sätta våra frågor i fokus – det vill säga arbetslösheten, få till en bättre skola, men också att göra välfärden bättre för alla, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin till SR Ekot som publicerar Novus sammanvägning.

Ny migrationspolitik

Skillnaderna mellan det två största partierna är liten. Moderaterna får 25,3 procent och Socialdemokraterna 24,5. Samtidigt är dock Moderaterna inne i en uppåtgående trend, mycket tack vare partiets nya migrationspolitik, menar partisekreterare Tomas Tobé.

– Allt fler ger nu stöd till Moderaterna för att Sverige behöver en tillfällig flyktingpaus. Vi måste få ordning i ekonomin och fler enkla jobb.

På frågan om man nu tar tillbaka väljare som tidigare gått till Sverigedemokraterna, säger Tobé:

– Ja, Moderaterna har tagit tag i invandringsfrågan och jag tror att många också känner att Moderaterna är ett mer regeringsdugligt parti än Sverigedemokraterna

Fakta: Svensk väljaropinion

Visa

Svensk Väljaropinion är ett väljarindex som Novus sammanställer för Sveriges Radio Ekot. Indexet presenteras normalt en gång i månaden och är sammanställt på intervjuer genomförda under februari 2016.

Väljarstöd i mätningen:

M: 25,3
L: 6,1
C: 6,7
KD: 3,5
S 24,5
V: 7,4
MP: 5,8
SD: 17,9
FI: 2,0

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer