Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Socialdemokraternas totala kollaps”, säger Maria Malmer Stenergard (M) om överenskommelsen. Foto: Aktuellt

Moderaterna om migrationsbeskedet: ”Total kollaps”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har enats om vilka förslag från migrationskommitténs slutbetänkande som ska ut på remiss.

I kvällens debatt i Aktuellt mellan Morgan Johansson (S) och Maria Malmer Stenergard (M) riktas skarp kritik mot regeringen.

Miljöpartiet och Socialdemokraterna har enats om vilka förslag i migrationskommitténs slutbetänkande som ska läggas ut på remiss, men med vissa tillägg.

Det ena tillägget handlar om att bevilja uppehållstillstånd vid särskild anknytning om det finns särskilt ömmande omständigheter. Ett annat tillägg handlar om ensamkommande som hunnit skapa sig en bas i Sverige.

Maria Malmer Stenergard, riksdagsledamot för Moderaterna, är kritisk till dagens besked som hon menar är ”ett svek mot de egna väljarna”.

– Det vi har sett i dag är Socialdemokraternas totala kollaps i migrationsfrågan, säger Maria Malmer Stenergard och fortsätter:

– Dessutom vill man ge ett stort antal ensamkommande män möjlighet att stanna här. Det är naturligtvis ett svek mot de egna väljarna men också mot alla de människor som lider i utanförskap av en ohållbar invandring och avsaknad av integrationspolitik under många år.

”För höga krav tidigare”

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson förklarar att kraven för att de ensamkommande ska få stanna i Sverige i dag är för höga.

– Jag tycker att det finns ett argument att säga att vi får lätta på det arbetsvillkoret. Det är framför allt de som har kommit 2015 som har en möjlighet att komma in på arbetsmarknaden, säger Morgan Johansson.

Enligt Maria Malmer Stenergard är det viktigaste för Socialdemokraterna att sitta kvar vid makten och att partiet därför är beredd att kompromissa om sina principer.

– Det är möjligen så att Socialdemokraterna och Miljöpartiet kan skrapa ihop en knapp majoritet i riksdagen, säger Maria Malmer Stenergard.

Men hon menar samtidigt att Socialdemokraterna har en majoritet av folket emot sig.

– Det här betyder att nästa val kommer att bli en folkomröstning om invandringen och tryggheten och vi vet vad svenska folket tycker.

”Sticker inte ut”

Morgan Johansson svarar med att med den nya migrationspolitiken nu gör att Sverige inte sticker ut från övriga länder inom EU. Han räknar även med att det kommer att komma remissynpunkter.

– Det måste vi ta hänsyn till, självklart. Men med det här visar vi att vi kan klara av att lösa också ganska svåra knäckfrågor. Detta kanske är den svåraste frågan i svensk politik just nu och vi visade i dag att vi klarar av att lösa den här frågan, säger Morgan Johansson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det här blir en av de stora valfrågorna, menar SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson. Foto: Aktuellt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer