Foto: TT

Moderaterna vill ha tillfälliga uppehållstillstånd som regel

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna slår nu fast att man vill ha tillfälliga uppehållstillstånd som regel.
– Det är väldigt lätt att öppna sina hjärtan om man inte behöver leva med konsekvenserna av det.
En moderat röst bland många i dagens flyktingdebatt på moderatstämman som tydligt lämnade Fredrik Reinfeldts ”öppna era hjärtan-linje” i flyktingpolitiken bakom sig.

– Vi tassar på tå kring en viktig fråga. Det är dags att belysa det uppenbara. Dagens nivå på flyktingmottagandet är inte hållbar. Det behövs en tredje linje i den svenska flyktingpolitiken. En linje mellan SD och extremvänstern, säger Malin Wengholm (M) förbundsstyrelsen i Jönköpings län.

– Det är väldigt lätt att öppna sina hjärtan om man inte behöver leva med konsekvenserna av det. Det tryck som finns nu i kommunerna, i redan överfulla skolor, i bostäder som trots ett rekordhögt bostadsbyggande inte räcker. Det är oerhört problematiskt just nu, säger kommunalrådet i Huddinge Daniel Dronjak Nordqvist (M).

Prisade byte av linje

Det blev en debatt på moderatstämma idag där talare efter talare prisade att partiet nu tydligt bryter med den linje som fördes under Fredrik Reinfeldt som partiledare.

En av få inom partiet som redan under Reinfeldt var kritisk var Bo Frank från Växjö. Han vill nu se en betydligt tuffare politik jämfört med den under Fredrik Reinfeldts partiledarskap.

– Jag välkomnar att partiet nu är redo att strama upp flyktingpolitiken rejält. För människor som följer debatten låter det som om alla partier utom ett säger att vi vill ha bättre integration och sen finns det ett parti som säger att vi ska inte ha någon integration och inga flyktingar överhuvudtaget. Då funderar de flesta människor på om det inte finns något tredje alternativ, en tredje väg. Jag hoppas att Moderata samlingspartiet eller nya Moderaterna är på väg att ge sig in på den här tredje vägen. Att vi har en integrations- och flyktingpolitik med sans och måtta, säger Växjös kommunalråd Bo Frank (M).

MUF la sig

Redan inför debatten stod det klart att partiledningens linje om att införa tillfälliga uppehållstillstånd, istället för som idag permanenta för flyktingar från till exempel Syrien, skulle vinna. Moderata ungdomsförbundet som drev motståndet la sig nämligen direkt.

– Jag är mycket väl medveten om majoritetsförhållandena på den här stämman och inser därför att jag mest troligt inte kommer att få gehör för att moderaterna ska behålla permanenta uppehållstillstånd som huvudregel. Jag tror att det är ett misstag, men jag väljer istället att försöka göra det som jag tror är bäst för att vi ska få en bra debatt och en bra integrationspolitik, så jag föreslår nu en kompromiss, sa MUF-ordföranden Rasmus Törnblom (M).

Kompromissen skulle göra det möjligt för de flyktingar som efter tre år saknar skyddsskäl att trots det få permanent uppehållstillstånd om man bara gått igenom alla etableringsinsatser. Men denna röstades ner med röstsiffrorna 172-31.

Reinfeldt: Har gått vidare

Tidigare partiledaren Fredrik Reinfeldt kommenterade den nya linjen så här för SVT Nyheter:

– Jag har gått vidare och gör mycket annat. Jag överlåter åt Anna och den nya ledningen att styra partiet, sa Reinfeldt.

– Jag sa det redan under min tid som partiledare att ett bra parti utvecklas med sin tid, tillade han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M-stämma 2015

Mer i ämnet