Kritik mot Moderaternas asylförslag

Uppdaterad
Publicerad

Tillfälliga uppehållstillstånd för asylsökande och en lista över ”säkra länder” för att snabba på asylprocessen. Det är moderaternas förslag för att förbättra integrationen av nytillkomna flyktingar. Ungdomsförbundet är starkt kritiskt.

Moderaterna fortsätter att presentera sina vårmotioner och vid dagens presskonferens framkom att partiet nu gör gemensam sak med Kristdemokraterna och föreslår tillfälliga uppehållstillstånd för asylsökande.

Permanentas vid arbete

Det ska gälla alla som kommer till Sverige på egen hand utanför kvotsystemet. Tillståndet kan övergå till permanent om personen får en anställning med uppvisad inkomst. Det övergår också till permanent efter tre år om etableringsaktiviteter fullföljts och skyddsbehovet kvarstår.

– Syftet är förbättra vägarna in till en etablering i samhället. Har man asylrätt får man uppehållstillstånd och om man får arbete kan det bli permantent, säger Anna Kinberg Batra.

”Säkra länder”

Moderaterna föreslår också  upprättandet av en princip om ”säkra länder” för ursprungsländer där skyddsskäl i normalfallet saknas. På så sätt hoppas man kunna  skynda på asylprocessen.

– Det handlar om att många som söker asyl kommer från EU:s grannländer och saknar därför i normalfallet asylskäl. Varje individ ska fortfarande ha rätt att få sina skäl prövade, men det måste gå snabbare än i dag, säger Elisabveth Svantesson.

Dessutom föreslår moderaterna att statens ansvar för nyanländas etablering utökas från dagens två år till tre år.

Ungdomsförbundet rasar

Moderata ungdomsförbundet (MUF) är starkt kritiskt till moderpartiets förslag om tillfälliga uppehållstillstånd:

– Vi ska inte möta människor på flykt med hot om hemresa. Vi borde välkomna dem med jobb och integration. Europa blir bättre av större öppenhet och det ska inte Sverige möta genom att strama åt, säger MUF:s förbudsordförande Rasmus Törblom till SVT.

Ungdomsförbundet kommer nu att arbeta hårt för att motarbeta förslaget fram till moderaternas partistämma senare i år.

S: ”Kontraproduktivt”

Även arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) är kritisk till flera av förslagen och kommer inte att föreslå tillfälliga uppehållstillstånd som regel, understryker hon.

– Jag tror att det är kontraproduktivt och leder till att det tar längre tid för personer att etablera sig i Sverige, säger Ylva Johansson.

Hon säger dock att hon är redo att diskutera förslaget om att staten ska ha ansvaret och kostnaden för nyanländas etablering i tre i stället för två år innan det går över till kommunerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Inrikes
Mer Nyheter