Moderaternas arbetsmarknadspolitiske talesperson Jessica Polfjärd. Foto: SVT

Moderaternas Jessica Polfjärd: LAS bör moderniseras

Uppdaterad
Publicerad

Nu finns en majoritet i riksdagen för att ändra i LAS, lagen om anställningsskydd. De borgliga partierna och Sverigedemokraterna har inget gemensamt förslag, men de vill ändra turordningsreglerna.

– Vi tycker att lagstiftningen bör moderniseras, säger Jessica Polfjärd, Moderaternas arbetsmarknadspolitiske talesperson i SVT:s Agenda.

När det är arbetsbrist på en arbetsplats gäller turordningsreglerna, det betyder att en person som har arbetat längre har företräde framför en med kortare anställning.

Det är inte ofta politiker ändrar i arbetsrätten, men nu kan det vara på gång. Moderaterna gjorde under Fredrik Reinfeldt och Anders Borg en poäng av att inte röra LAS, men nu har partiet svängt.

Agenda

– Vi ser ju att kompetens är något som du förvärvar under hela arbetslivet. Kompetens ska också kunna räknas, säger Jessica Polfjärd, Moderaternas arbetsmarknadspolitiske talesperson.

– Förslaget som moderaterna har lagt är inget nytt förslag, det är ett gammalt förslag. Det är tillbaka till gamla Moderaterna, för det handlar inte om att lösa problem utan det handlar om att ändra makten på arbetsmarknaden, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

”Kompetens vägs in redan idag”

– Det är viktigt att vi också har ett skydd som att man inte godtyckligt kan säga upp en anställd, och kompetens vägs ju in redan idag, säger Ylva Johansson.

Hon ser istället att förslaget skulle öka makten hos arbetsgivaren och minska den för de anställda.

– Det ska finnas en saklig grund precis som de gör idag. Däremot ser vi att det är en arbetsmarknad som har förändrats, säger Jessica Polfjärd.

Fakta om LAS

Lagen om anställningsskydd, LAS, infördes i Sverige 1974.

Vid arbetsbrist gäller turordningsreglerna, de bestämmer vem som får gå om arbetsgivaren måste säga upp personal. Generellt sett har de som arbetat längre förtur framför dem med en kortare anställning. Förutsatt att personerna har samma kvalifikationer.

Det finns en del undantag från turordningsreglerna. Till exempel kan småföretag undanta två anställda från turordningsreglerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet