Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carl-Oskar Bohlin, energipolitisk talesperson, Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson och Jessica Rosencrantz, miljö- och klimatpolitisk talesperson presenterade historiska besked om kärnkraftsfrågan. Foto: TT

Moderaternas kärnkraftsplan: Vill satsa 400 miljarder till nya reaktorer

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill satsa 400 miljarder kronor i kreditgarantier till ny kärnkraft i Sverige. En summa som skulle täcka kostanden för att bygga tio nya reaktorer i landet.

– Det är en historiskt stor satsning i en historiskt svår fråga som har paralyserat svensk politik under en lång tid, säger Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare på en presskonferens.

De nya reaktorerna ska finansieras med 20 procent eget kapital och 80 procent lån. Något som bygger på de gröna kreditgarantier som infördes 2021 som Moderaterna nu vill ska utvidgas för att även omfatta kärnkraft.

Satsningen på 400 miljarder kronor väntas räcka till tio nya reaktorer enligt partiets uträkningar.

– Inget land kan abdikera från ett lands energiförsörjning. Det är vad vi gjort i praktiken i Sverige, säger Ulf Kristersson.

Moderaterna vill också att nuvarande regler ändras så att det blir tillåtet att bygga nya reaktorer på fler platser än vad som är tillåtet i dag och att fler än tio reaktorer får vara i drift samtidigt.

”Myten om kärnkraft måste krossas”

– Det finns både klimatmässiga, säkerhetspolitiska, hushållsekonomiska och företagsinvesteringsmässiga skäl att göra något åt den här saken, säger Kristersson.

Moderaterna hänvisar till de höga elpriserna som varit i landet och menar att de svenska hushållen genom kärnkraft får ett stabilt elsystem med låga priser och utsläpp. Partiet säger även att ”myten om svensk kärnkraftverk” måste krossas:

– Kärnkraften är koldioxidfri, kostnadseffektiv, stabil och förutsägbar. Kärnkraften uppfyller därmed alla de viktigaste kraven som man bör ställa på ett framtidsanpassat elsystem.

Moderaterna vill också ändra det energipolitiska målet till 100 procent fossilfri elproduktion. Riksdagens nuvarande energipolitiska mål är 100 procent förnybar el.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.