Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finansministern presenterar nya åtgärder för långtidsarbetslösa på en pressträff i Karlstad. Foto: TT

M-förslag: Krav på ”heltidsaktivitet” för personer med försörjningsstöd

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna tar nu ett första steg mot en svensk bidragsreform. Det beskedet gav statsminister Ulf Kristersson (M) under en pressträff i samband med partiets Sverigemöte i Karlstad. M vill se krav på att personer som har försörjningsstöd genomför så kallade ”heltidsaktiviteter”.

– Alla som har försörjningsstöd och har arbetsförmåga också ska ha heltidsaktiviteter. Det ställer krav på kommuner att erbjuda och tillhandahålla aktiviteter, men det ställer också krav på personer att vara aktiva, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Regeringen kommer ge en pågående utredning i uppdrag att titta på hur ett sådant krav skulle kunna utformas och ta fram ett lagförslag. Med ”heltidsaktivitet” menas till exempel utbildning eller samhällsnyttiga insatser.

Del av Tidöavtalet

En bidragsreform var en av de punkter som M, KD, L och SD enades om i Tidöavtalet och kravet på heltidsaktivitet beskrivs av statsministern som en del av flera. I avtalet skrevs att reformen bland annat skulle ske genom lägre skatt för framför allt låg- och medelinkomsttagare samt genom införandet av ett bidragstak.

Det blir i slutändan upp till riksdagen att besluta om förslaget om heltidsaktivitet blir verklighet, men med tanke på riksdagens sammansättning ser förslaget ut att kunna klubbas igenom.

– Det här bara ett första steg i reformen, men det är helt i enlighet med vad Moderaterna pratat om i flera år och med den uppgörelse som ligger till grund för regeringskonstellationen, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

Texten uppdateras.

Se SVT:s direktsändning i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.