Mona Sahlin föreslås bli ny s-ledareBlir Mona Sahlin en bra partiledare för socialdemokraterna?

Publicerad

Mona Sahlin föreslås bli ny ordförande för det socialdemokratiska partiet.

-Vi har ställt frågan: ”Vill du bli partiordförande?”, till en enda person – och det är Mona Sahlin, sade val- beredningens ordförande Lena Hjelm- Wallén på en presskonferens i dag.

Enligt Hjelm-Wallén stod en enig val- beredning bakom Sahlin. Hon beskrev Sahlin som en person med stor kunnig- het ”om vårt parti” och med långvarig erfarenhet. -Oslagbar, sade hon.

Den nya s-ledaren utses av en extra- kongress i Stockholm den 17-18 mars.

Hjelm-Wallén sade att valberedningen fått påskynda processen på grund av det stora medieintresset.

Hon sade också att beredningen fått en mycket god bild från partiets olika organ om vad som önskades av en ny partiledare.

Tänkt mycket noga
Mona Sahlin sade i sitt anförande att hon tänkt över steget mycket noga.
-Jag har tänkt på vad jag själv vill, vad jag kan och vad jag mäktar med, sade hon.

-Att bedöma om man har tillräckligt stöd i partiet har varit helt avgörande för mig, sade Sahlin.

Sahlin sade också att hon sade ja med blandade känslor. Hon var glad och stolt, men glädjen grumlas av tanken på sin vän, den mördade före detta utrikesministern Anna Lindh.

-Jag känner också en sorg över att det inte är Anna som står här.

Ska resa runt
Nästa vecka ska Sahlin börja med att resa runt till partidistrikten, med start i Skåne, för att ta in synpunkter på hur partiets arbetsformer ska förändras.

Hon påpekade att socialdemokraterna är ett folkrörelseparti som inte med automatik byter inriktning bara för att en ny ordförande tar över.
-Men jag har vissa frågor som jag vill verka för, sade hon och tog upp tre områden, enligt henne utan inbördes rangordning:
* Klimatfrågan. Omställning av miljö- och tillväxtpolitik.
* Arbetsmarknad och sysselsättning.
* Solidaritets- och trygghetssystem.

På frågan om vilka områden Sahlin främst vill att partiet ska förnya sig på nämnde hon arbetsmarknad, företagande, utanförskap samt sociala och ekonomiska klyftor. Målet för partiet formulerade hon:
-Ett modernt, ilsket parti mot orättvisor.

Privatekonomin
Mona Sahlin fick också den inte oväntade frågan om hon är säker på att hon inte, som 1995, kommer att falla i slutspurten på grund av privatekonomiskt slarv.

-Så säker som man bara kan vara. Jag har oändligt mycket mera självbevarelsedrift och självinsikt nu.

Partiledarkanditaden Mona Sahlin av år 2007 skiljer sig från 1995 års upplaga på flera sätt, anser hon själv. Nu har jag väldigt mycket mer erfarenhet, större självinsikt och lite mer självdistans, svarade Sahlin.
-Då sökte jag att bli omtyckt, nu söker jag att bli respekterad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer