Mona Sahlin. Foto: Scanpix

Mona Sahlin gick miste om FN-toppjobbet

Uppdaterad
Publicerad

Förra S-ledaren Mona Sahlins kandidatur till FN-jobbet tog slut snabbt. Vann gjorde LO:s och TCO:s kandidat, britten Guy Ryder.

Mona Sahlin hade kunnat bli den första kvinnan och den första svensken på posten som generaldirektör för FN:s organ för arbetslivsfrågor, ILO (International Labour Organization).

Men trots flitigt kampanjande var hon aldrig ens nära. Av nio kandidater, varav åtta män, åkte hon ut i den Idol-liknande omröstningen redan som nummer två. Efter sex valomgångar vann i stället Guy Ryder.

Dålig tajmning

Redan inledningen på Mona Sahlins kandidatur präglades av dålig tajming. När alliansregeringen i vintras lanserade henne som Sveriges kandidat hade de svenska fackliga organisationerna LO och TCO redan bundit upp sig för Guy Ryder, i dag vice generaldirektör för ILO och tidigare ordförande för världsfacket IFS.

”Jag beklagar att Mona Sahlin inte blev vald till generaldirektör för ILO. Hon har bedrivit en bra kampanj men den här gången bar det inte hela vägen”, skriver arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) i en kommentar till valet.

”Den nya generaldirektören står inför stora utmaningar som jag vet att Mona Sahlin hade klarat av på ett alldeles utmärkt sätt”, fortsätter Engström.

Fakta: Miljonkampanj

Visa

Nästan en miljon kronor har kampanjen för Mona Sahlin som ny generaldirektör för ILO kostat.

Pengarna har gått till bland annat löner för fem personer samt resor till ett 20-tal länder för att ragga röster.

Källa: Aftonbladet, regeringskansliet (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer