Mona Sahlin i raketattack

Publicerad

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin upplevde en raketattack när hon i dag besökte staden Sderot i Israel.

Två Qassam-raketer slog ner i staden medan Sahlin åt lunch i en skola. -Vi hade kommit till kaffet då raketlarmet gick, berättar Mona Sahlin för TT.

-Det var en märklig upplevelse. Hälft- en av eleverna i matsalen tittade inte ens upp. Den andra halvan, inklu- sive oss, reste oss upp och ställde oss vid väggen, bort från fönstren.

-Sedan dånade det till. Det är klart att man blir rädd, säger Mona Sahlin.

Beskjuts nästan varje dag
Raketerna från Gazaremsan slog ner ett par kilometer från högskolan. Ingen människa kom till skada av raketerna.

Tidigare på dagen besökte Sahlin en förskola som i måndags träffades av en raket med tolv chockade barn som följd.

-Det finns föräldrar som inte vågar lämna sina barn här längre, men vissa som jobbar i industrierna har inget val, berättade föreståndaren och visade de trånga skyddsrummen.

När larmet ljuder över Sderot har invånarna 20 sekunder på sig att söka skydd undan de enkla, mycket oprecisa Qassam-raketerna. Beskjutning sker var och varannan dag, men oftast skadas ingen. De små barnen på förskolan måste leka inomhus så att de når skyddsrummen i tid.

-Både när man såg hur det var utanför det här dagiset och vid huset som var nedrivet i Qalqiliyya – det är alltid familjer, barn och civila som blir offer, sade Mona Sahlin, som i tisdags besökte den palestinska staden Qalqiliyya på den ockuperade Västbanken.

Mötte inte Hamas
Sahlin har förespråkat dialog med Hamas, som är terrorstämplat av EU. S-ledaren övervägde bevisligen länge att själv träffa företrädare för rörelsen under sin Mellanösternresa. Först i onsdags meddelade hon definitivt att det inte skulle bli något möte.

-Förr eller senare måste Hamas vara delaktig i en lösning, om de kan acceptera och erkänna Israel. Men för mig kändes det inte som att läget var moget nu att träffa dem, sade hon i dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer