Mona Sahlin. Foto: TT

Mona Sahlin misstänks för brott

Uppdaterad
Publicerad

Mona Sahlin och hennes livvakt har delgivits misstanke om brott. Detta efter att Expressen i maj avslöjade att Sahlin skrev under ett falskt löneintyg åt sin livvakt. Livvakten har hämtats till förhör, men valt att inte uttala sig. – Hon förnekar naturligtvis brottet, säger Mona Sahlins advokat Claes Borgström, till SVT Nyheter.

Båda ska ha blivit tilldelade offentliga försvarare. Mona Sahlins advokat, Claes Borgström, säger till SVT Nyheter att Mona Sahlin förhördes under onsdagen.

– Hennes inställning är naturligtvis att hon förnekar brottet. De uppgifter hon har lämnat i intygen har varit riktiga vid den tidpunkten som hon lämnade dem. Hon har inte begått något brott. Hon är lättad att det har kommit så långt att hon har kunnat få berätta för polisen hur hon ser på saken.

I en framställan om offentlig försvarare framkommer det att Mona Sahlin är misstänkt för osant intygande vid tre tillfällen, medan livvakten är misstänkt för brukande av osann urkund mellan 20 oktober 2015 och 4 april 2016. Livvakten begär att utser advokaten Johan Eriksson som offentlig försvarare.

Betalade inte arbetsgivaravgifter

I maj avslöjade Expressen att Mona Sahlin skrev ett falskt löneintyg åt sin livvakt. I det var mannens lön överdriven och han påstods vara anställd av Sahlin – trots att hon under tiden inte betalade arbetsgivaravgifter. Efteråt valde hon att avgå från sin roll som regeringens nationella samordnare.

Mona Sahlin kallades till förhör i dag tillsammans med sin advokat Claes Borgström. Samtidigt hämtades den misstänkte livvakten av polis till förhör, där livvakten har vägrat uttala sig innan en offentlig försvare närvarar vid förhöret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mona Sahlin och livvakten

Mer i ämnet