Enligt Morgan Johansson ska regeringen höra vad man kan göra för att hjälpa polisen. Foto: Ylva Larsson/SVT

Morgan Johansson om skjutningarna: Vi ska sätta hårt mot hårt

Uppdaterad
Publicerad

Sju personer har skjutits till döds på två veckor. Nu ska justitie- och inrikesminister Morgan Johansson träffa polisledningen för att diskutera dödsskjutningarna.
– Det handlar bara om att fortsätta sätta hårt mot hårt, säger han till SVT Nyheter.

Med anledning av den senaste tidens dödsskjutningar har statsminister Stefan Löfven kallat till sig polisledningen, som senare i dag ska träffa justitie- och inrikesministern, som befinner sig i Visby under politikerveckan.

– Det är alltid allvarligt när en sådan här skjutning inträffar och vi måste fortsätta förstärka polisens resurser och använda den starkare lagstiftning som finns. Vi har ungefär 200 fler häktade i år jämfört med förra året och det beror på att polisen griper fler och också häktar dem, säger Morgan Johansson.

Ska träffa polisledningen senare i dag

Justitie- och inrikesministern vill nu höra vad regeringen kan göra för att hjälpa polisen.

– Jag ska förhöra mig om läget efter skjutningarna i Malmö och Örebro och förhöra mig om det är något ytterligare från regeringen som skulle underlätta.

– Jag har fullt förtroende för att polisen gör sitt allra yttersta, tillägger han.

Moderaterna: Svagt ledarskap

Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé tycker inte att regeringens åtgärder för att komma till rätta med skjutningarna räcker.

– Stefan Löfven uppvisar ett väldigt svagt ledarskap. Nu är inte tid att skaffa sig en bild av läget, nu är tid att komma med förslag som skärper straffen för gängkriminella och ta kontroll över utsatta områden.

Moderaterna vill se dubbla straff för gängkriminella och bättre möjligheter till telefonavlyssning för att pressa tillbaka gängen.

– Det är uppenbart att regeringen inte har lyckats med att bekämpa de kriminella gängen. Vi har inte agerat tillräckligt kraftfullt från rättsstaten och samhället i de utsatta områdena. Det är alldeles för lätt att rekrytera in fler ungdomar och komma undan med lindriga straff.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet i Vivalla 2018

Mer i ämnet
Mer Inrikes
Mer Nyheter