Morgan Johansson (S).

Ny utredning om terrorbrott

Uppdaterad
Publicerad

En ny utredning föreslår ett förbud mot att ansluta sig till en terrororganisation, utan att behöva bevisa att det är i syfte att begå terrorbrott.

Att delta i och möjliggöra verksamhet som kan gynna en terroristorganisation är redan idag straffbart. Men inte i tillräckligt stor utsträckning, menar Justitie- och migrationsministern Morgan Johansson. Idag släpptes en utredning som föreslår hårdare straff mot sådan verksamhet.

– Utredningens uppdrag har handlat om att ta reda på om det behövs ytterliga straffsrättsliga åtgärder för att förebygga eller förhindra att människor deltar i väpnad konflikt för terroristorganisationer, säger utredaren Lars Werkström.

Straffskala på två år

Straffskalan föreslås läggas på två år, och innefattar bland annat att det ska vara straffbart att finansiera resor, att resa samt att rekrytera personer till terrorresor. Även värvning av enskilda personer ska kunna straffas, föreslår Werkström.

– Ingen ska resa från Sverige för att slåss för Daesh eller Islamiska staten som de också heter, säger Morgan Johansson

Det föreslås också att användandet flygplan som brottsverktyg och kapning av endast användandet av teknisk utrustning ska straffbeläggas.

Johansson är positiv

– Det är en mer heltäckande lagstiftning som gör att vi kan kriminalisera den här typen av verksamhet på ett sätt man inte kunnat göra innan, säger Morgan Johansson till SVT Nyheter.

Vad vill regeringen uppnå med förslaget?

– Vi vill få till stånd en lagstiftning som är mer heltäckande och fungerar effektivt. I grunden handlar det om att sätta stopp för den här typen av terrorresande.

Utredningen ska skickas på remiss och fortsätta utredas. Morgan Johansson hoppas att utredningen leder till att en nya lag ska kunna träda i kraft senare i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer