– Jag kommer att kalla till mig tillsynsmyndigheterna och ta initiativ till samtal med SKL så fort som möjligt, säger Morgan Johansson. Foto: TT

Morgan Johansson: ”Tjuvar ska inte vara gode män”

Uppdaterad
Publicerad

Justitieministern Morgan Johansson reagerar nu på SVT Nyheters avslöjande om att gode män stjäl från dem vars rätt de ska bevaka.

Hundratals miljoner är försvunna, utan kvitton – nu ska ministern kalla till sig de ansvariga myndigheterna.

– Jag kommer att kalla till mig tillsynsmyndigheterna och ta initiativ till samtal med SKL så fort som möjligt. Därefter kommer vi att gå igenom vilka regelförändringar vi kan behöva göra, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Får kritik

SVT Nyheter kan avslöja att i hälften av alla inspektioner som länsstyrelserna gör av kommunernas kontroll av de goda männen så får de kritik. Men många gånger händer ingenting, vid nästa kontroll finns problemen kvar. Flera av Länsstyrelserna säger att deras tillsyn är tandlös och vill ha fler sanktionsmöjligheter. De vill kunna ge kommuner böter om de inte sköter sig.

Något ministern ställer sig positiv till:

– Det tycker jag att vi ska överväga. Kan människor under lång tid ägna sig åt både förskingring och stöld utan att samhället ingriper, då måste kontrollmöjligheterna och sanktionerna förändras. Tjuvar ska sitta i fängelse, de ska inte bli gode män, säger Johansson till SVT Nyheter.

Dessutom reagerar ministern kraftigt mot SKL, Sveriges kommuner och landsting.

SKL skickade brev

På tisdagen publicerade SVT ett brev som SKL:s förbundsjurist Eva von Scheele skickat till kommunerna, där hon argumenterar mot de Länsstyrelser som kräver att överförmyndare ska polisanmäla misstänkta gode män. von Scheele argumenterar att det då blir svårare att rekrytera gode män:

– Vi tycker väl inte att det är överförmyndarens sak att polisanmäla, om det inte är  uppenbart att ett brott är begånget, sade Eva von Scheele på måndagen.

I Aktuellt menade SKL:s chefsjurist Germund Persson att det är den gode mannen som ska polisanmäla, inte kommunens överförmyndare.

– Det finns ingen lagstadgad skyldighet att göra det, sade Persson.

Johansson kritiserar SKL

Ett uttalande justitieminister Morgan Johansson (S) reagerar starkt på:

– Jag tycker att SKL hitills har uppvisat en attityd som jag inte uppskattar. När man upptäcker missförhållanden måste man gå till botten med det

Ministern säger nu att han ska kalla SKL till ett möte

– Det är väldigt allvarligt när samhällets medborgare blir bestulna och plundrade, säger Morgan Johansson.

I ett pressmeddelande skriver Liberalerna att de vill reformera systemet med gode män efter SVT:s granskning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#deutsatta

Mer i ämnet