Karin Jansdotter ger sina tips på hur man klarar av en mörk, lång vinter. Foto: Privat

Mörk december? Karin har just övervintrat på en av världens mörkaste platser

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en mörk start på vintern i Sverige. Men det är ingenting mot den vinter Karin Jansdotter precis tagit sig igenom. Hon har nämligen övervintrat på den norska forskningsstationen Troll på Antarktis, där hon och hennes kollegor var helt utan solljus i två och en halv månad. 

Karin Jansdotter arbetar som kock på forskningsstationen Troll på Antarktis. Nu har de sol under 24 timmar om dygnet, men mellan maj och juni hade de två och en halv månader helt utan solljus.

– Vi såg inte solen komma upp över horisonten, men vi såg ljus. Det är den vackraste tiden att vara här, under vintertid när man ser det där vackra ljuset.

Karin Jansdotter och hennes kollegor var utan sol i två och en halv månad. Foto: Privat

Under vinterperioden tillbringade Karin Jansdotter fritiden med att göra lugna aktiviteter, som att baka, fermentera grönsaker och skriva dagbok. Men hon lyfter också vikten av att unna sig lite lugn och ro när det är som mörkast.

– Man övervintrar antagligen inte i Antarktis en gång till. Så jag riktigt myste. Man behöver inte pusha sig själv till att göra så mycket när det är vinter. På sommaren är man aktiv och har mer energi. Vintern är den period där man ska vila och ta igen sig lite tror jag, det gjorde i alla fall jag, säger hon.

I videon ger Karin tips på hur svenskarna ska ta sig igenom den mörka vintern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.