Foto: SVT

”Mötet i Maramö – ett PR-jippo”

Publicerad

Korvgrillning inför publik kan inte kallas något annat än ett jippo. Men hånfulla epitet fanns med i kalkylen inför Maramö. Det är något partiledarna står ut med när belöningen i media är bilder på fyra partier som ser glada ut och verkar ha roligt tillsammans. Roligast vinner som Maud Olofsson sa.

Spektakel och PR-jippo – Alliansen får utstå spott och spe för mötet i Maramö.

Det var ett dygns föreställning med långa pauser och utan  något överraskande slut. Moderaterna, Kristdemokraterna och Folkpartiet, som dröjde i nio månader innan de tackade ja till Centerledaren Annie Lööfs inbjudan, tonade i förväg ned förväntningarna på mötet.

De hade rätt, någon sakpolitik fanns inte att hämta i Maramö. Det fanns de som påstod att när Moderaterna varnar för höga förväntningar så har de i själva verket något stort att komma med. Så var alltså inte fallet i Maramö. Men symbolvärdet med mötet i Maramö ansågs så högt att det var värt att tumma på värdigheten och ställa sig inför samlingen av journalister och äta grillad korv.

Manifestera Alliansen

Partiledarnas arbetsmöte hemma hos Annie Lööfs mamma och pappa hade ett syfte: Att manifestera att de fyra borgerliga partierna är en Allians, det enda regeringsalternativet. Statsminister Fredrik Reinfeldts återkommande signalord var ”ödmjukhet” och ”ansvar”.

Han återkom till att han var ödmjuk nog att inse att hans parti inte ensamt kan styra Sverige. Alltså tar han ansvar och samverkar med andra partier.

– Vi är ansvarsbärande, sa Reinfeldt.

Stor tillgång

Budskapet ska trummas in att det inte finns något annat samlat regeringsalternativ än Alliansen. Den beskrivningen stämmer som det ser ut i dag. Än så länge har partierna, som inför valet 2010 utgjorde en rödgrön allians, inte visat några tecken på att de vill gå ihop igen inför kommande val. Om det förblir så kan Alliansen i sig bli den stora tillgången för de fyra partierna för att locka väljare.

Detta inser även de små partierna, som förlorat stort på Allianssamarbetet. Men det är på grund av Alliansen som Centern och Kristdemokraterna kan påverka överhuvudtaget. Fredrik Reinfeldt brukar påpeka att deras inflytande i Alliansen inte står i proportion till deras storlek. De borgerliga partierna vill behålla makten och nyckeln till Rosenbad heter Alliansen. Det var budskapet med föreställningen i Maramö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer