Motivationsforskaren om de nya restriktionerna: ”Soppatorsk i motivationstanken”

Uppdaterad
Publicerad

För många blir det allt svårare att hitta motivationen att följa myndigheternas restriktioner och rekommendationer när vi nu går in på år tre av pandemin. Psykologen och motivationsforskaren Magnus Lindwall menar att det nästan är ett omöjligt uppdrag att hålla motivationen uppe.

– Som ett maratonlopp där man ser slutet, men så flyttar de mållinjen två mil fram. Det är många som är trötta på det nu.

Låga dödstal och glest på IVA-avdelningarna. Trots det, nya restriktioner. Men de nya restriktionerna har mött ovanligt hårt motstånd och allt fler kritiska röster anser att de nya besluten den här gången inte är nödvändiga.

En sak som Magnus Lindwall lyfter som en viktig del i att få befolkningen att ”hålla i och hålla ut” är tydlighet. Något som han, och många andra, nu anser saknas.

– Tydligheten finns inte. Många förstår inte riktigt varför det här sker nu och ser inte logiken bakom det. Då är det svårt att motivera människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.