Foto: Scanpix

MP anmäler regeringen till EU-kommissionen

Uppdaterad
Publicerad

Maria Ferm (MP) vill att EU-kommissionen granskar om regeringen bryter mot den fria rörligheten inom unionen.

De senaste dagarna har SVT kunnat berätta om polisens jakt på polisens jakt på människor som befinner sig i landet utan tillstånd i tunnelbanan. Metoderna har fått stark kritik och kallats för både rasism och rasprofilering. I dag lämnar Miljöpartiet in en anmälan mot regeringen till EU-kommissionen.

Partiet anser att regeringen är ytterst ansvarig för de metoder som myndigheterna använder, i och med att polisen agerar på uppdrag av regeringen. Syftet med anmälan är att pröva om metoderna är ett brott mot den fria rörligheten i och med att man diskriminerar folk utifrån sitt utseende.

– Enligt min mening och de uppgifter som framkommit är det här någonting som strider mot unionens arbete mot diskriminering. Det är en uppmaning till EU-kommissionen om att granska om regeringens agerande innebär otillåtna intrång i den fria rörligheten inom unionen, säger Maria Ferm, riksdagsledamot och MP:s rätts- och migrationspolitiska talesperson.

Hon tycker att det är orimligt att människor blir diskriminerad utifrån sitt utseende, men säger att det finns vittnesmål om att det ändå förekommer.

– Det finns fler vittnesmål som säger att det är på det sättet som polisen agerar, både från polisen själva och från personer som blivit föremål om denna typ av kontroller och även personer som bevittnat det.

Hur tror du att regeringen kommer reagera på det här?

– Jag har sett att Erik Ullenhag uttalat kritik mot de uppgifter som säger att det här förekommer. Jag hoppas att det är någonting som gäller hela regeringen och inte bara Folkpartiet och jag hoppas att det här kan bringa klarhet i det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer