Centern: ”Regeringens subventionspolitik leder inte till ökat byggande” Foto: SVT

Debatt om byggkrisen: ”Regeringen kastar pengar på ett trasigt system”

Uppdaterad
Publicerad

I måndagens Aktuellt debatterades byggkrisen mellan bostadsminister Peter Eriksson (Mp) och Emil Källström (C) ekonomisk talesperson för Centerpartiet. Källström kritiserade regeringen för inpytsade skattepengar som, enligt honom, har gett för lite bostäder. Men Peter Eriksson höll inte med.

– Många av de större företagen har tjänat stora vinster. Nu har det gått in i väggen. Samtidigt finns det stor brist på hyresbostäder och bostäder till lägre boendekostnader. Och det är den omställningen som är nödvändig.

Flera bedömare har påtalat att införandet av amorteringskravet är en bidragande orsak till rådande byggstopp av bostäder. Både Peter Eriksson och Emil Källström delade delvis denna uppfattning. I tillägg menade Emil Källström att regeringens subventionspolitik till kommuner har lett till att byggbolagen inkasserat pengar utan att det har byggts i tillräckligt stor utsträckning.

– I stället för att kasta pengar på ett trasigt system och tro att det ska lösa sig självt. Måste vi i nästa mandatperiod, ta oss samman och genomför ett antal grundläggande reformer. Hyresmarknaden fungerar för dåligt, det är för mycket regler för att kunna bygga.

Peter Eriksson (Mp) tyckte formuleringen var en aning missvisande:

– Vi är ger inga subventioner till bostadsrätter i Stockholm. Utan de satsningar som regeringen gör handlar om omställningen, att vi behöver bygga fler hyresbostäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.