Foto: TT

MP: Den som tar emot flyktingar i sitt hem ska få betalt

Uppdaterad
Publicerad

Den stora strömmen av flyktingar till Sverige gör nu att Miljöpartiet föreslår en ny boendeform för asylsökande. Tanken är att den som tar emot en flykting i sitt hem ska få betalt för detta.

Miljöpartiet vill att människor ”inte bara ska öppna sina hjärtan utan också sina hem” för asylsökande, och kommer nu med ett utspel kring hur mottagandet av asylsökande skulle kunna se ut. Partiet lanserar idén att privatpersoner ska kunna hyra ut rum och få betalt. Det skulle till exempel kunna handla om människor som bor stort när barnen flyttat hemifrån.

– Man kanske kan få ungefär 2.000 kronor i månaden för att inhysa en person hemma hos sig, säger Magda Rasmusson (MP), tillförordnad migrationspolitisk talesperson.

Förutom att lösa bristen på bostäder för asylsökande så räknar Miljöpartiet också med att förslaget – om det blir verklighet – ska spara pengar.

– Många människor inser att vi är i ett allvarligt läge och vill då ställa upp. Om vi får fram 15.000 boendeplatser så skulle man skära kostnader på upp till 1 miljard kronor, säger Magda Rasmusson.

Omöjligt i dag

Trots att boendesituationen för asylsökanden är akut så kan en privatperson i dag inte erbjuda ett rum till en asylsökande via Migrationsverket.

– Vi har inga möjligheter till detta i nuläget. Vi har hittills arbetat uteslutande med företag. Som boendeaktör kan de erbjuda ett större antal platser i varje avtal, säger Charlotte Jacobsson, presskommunikatör på Migrationsverket.

I dag finns också ett minimikrav på att ett boende ska ha 30 platser. En nivå som nyligen sänkts från 50. Rent teoretiskt skulle nivån kunna sänkas ytterligare menar man på Migrationsverket men detta skulle innebära att det skulle bli svårare för myndigheten att hantera. Fler och mindre boenden skulle öka administrationen och arbetsbelastningen.

– Migrationsverket har ett krav på boendenivå med standarder och krav som gör att man i dag inte vill minska på storleken på boenden. I vårt uppdrag ligger att erbjuda boenden och i det kommer vissa krav på att erbjuda till exempel mat och aktiviteter, men även till exempel brandskydd. Där behöver vi bedöma och följa upp alla boendeaktörer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.