MP: Vi hade fel om friskolan

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet var ett av de partier som stod bakom regler som möjliggjorde friskolornas framfart – nu ser man att det var ett misstag. Det skriver tre miljöpartister i dag på Aftonbladet Debatt.

– Vi ville ju någonting med att skapa möjlighet för friskolor att etablera sig. Vi ville ge utrymme för idéburna skolor och ha en skola som passar alla elevers behov. Det var vad vi ville. Men vinstintresset har kommit in och skapat problem. Det säger Yvonne Ruwaida, partistyrelseledamot och en av författarna bakom artikeln, till SVT Nyheter.

Något gick snett. När reglerna som skulle underlätta att starta och driva ny friskolor togs fram och godkändes var poängen att skapa mångfald och ge utrymme för passionerade pedagoger som ville driva skola på ett nytt sätt.

Pengar kom in i bilden

Man ville se skolor för alla barns behov. Men riktigt så blev det inte. Någonstans på vägen smög sig vinstintressen in och överskuggade, för vissa, poängen med att starta skolor för elevernas skull.

Det var aldrig meningen , säger Yvonne Ruwaida, att friskolorna skulle kunna bli en kassako. Men hon håller med om att det var blåögt av alla inblandade att inte se att pengar skulle komma in i bilden.

– Det borde ha reglerats från början.

Ser att det inte fungerar

Uppdrag granskning kunde i förra veckan avslöja hur vissa friskolor ”väljer bort” oönskade elever och reaktionerna har varit starka. Nu kommer skolinspektionen att kalla till möte med Friskolornas riksförbund.

Yvonne Ruwaida säger att det senaste avslöjandet inte har legat till grund för Miljöpartiets ändrade attityd, utan att man mottagit ”flera exempel för att se att något måste ändras” när det gäller friskoleverksamheten. Och det, säger hon, kunde man sett komma tidigare.

– Det var naivt att inte se vad vinstintresset skulle skapa för problem.

Säger förlåt först

Debattartikeln är, precis som rubriken ”förlåt, vår politik har lett skolan fel” antyder, en ursäkt. Yvonne Ruwaida säger att man från Miljöpartiets sida väljer att backa nu och göra ett tydligt ställningstagande, istället för att ”gå runt och låtsas som att allt är bra”.

– Vi säger istället ”förlåt, det blev fel.” För det blev det.

Att dra vinst ur skolan handlar inte bara om att skolan går med plus och man lägger pengarna i egen ficka, säger Yvonne Ruwaida. Miljöpartiet har tagit ett kongressbeslut som gör klart att all vinst ska återinvesteras i verksamhet. Det betyder att räntesnurror och andra sätt att ta ut vinst ska inte heller vara möjlig. ”Vinstintresset måste ut ur ekvationen”, säger hon.

–  Pengarna ska gå till verksamheten, inte till privata fickor, punkt slut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer