Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin. Foto: SVT

MP: Kräv buffert av friskolorna

Publicerad

Efter beskedet att JB-koncernen lägger ned delar av sin skolverksamhet vill Miljöpartiet se nya krav på friskolornas ägare – en ekonomisk buffert som garanterar att alla elever får gå klart sin skolgång.

JB Education är en av landets största friskolekoncerner med ansvar för över 10 000 elevers skolgång.

– Den som startar en skola ska också ta ansvaret för att man ska ha möjlighet att gå hela vägen fram till studenten, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin till SVT Nyheter.

– I det konkreta exemplet med JB-koncernen talar vi inte om några fattiglappar. Riskkapitalbolaget skulle mycket väl ha råd att ge trygghet till de ungar som nu står osäkra.

När den stora friskoleuppgörelsen presenterades i förra veckan så fanns det inte med någon utbildningsgaranti. Däremot var partierna överens om att Skolinspektionen ska inrätta ett ”snabbspår” för skolor som får ta över elever när andra lagt ned.

–Det är ett steg, men det viktiga är att alla ska ha tryggheten att veta var man ska gå till hösten, säger Gustav Fridolin.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) vill i dag inte kommentera utspelet, men har tidigare uttryckt sig positivt om en utbildningsgaranti.

– En garanti som innebär att man får gå färdigt den utbildning man valt om man valt ett nationellt program, det tycker jag vi borde ha, sade han till Aktuellt den 16 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar friskolor

Mer i ämnet