Foto: SVT

MP: Mångfald och jämställdhet behöver inte vara en motsättning

Uppdaterad
Publicerad

Det behöver inte finns någon motsättning mellan att vara ett jämställt och ett inkluderande mångkulturellt parti. Det säger Anders Wallner, partisekreterare i Miljöpartiet i SVT:s Agenda.

Under den debatt som väckts i samband med bostadsminister Mehmet Kaplans avgång har Miljöpartiet anklagats för att dra till sig extremister som driver en islamistisk politik i smyg.

Den tidigare socialdemokratiska politikern Nalin Pekgul anklagar partiet för att ha ett problem med islamism. En forskare vid försvarshögskolan sade tidigare i veckan att partiet kan ha infiltrerats av personer med dubbla agendor. Partisekreterare Anders Wallner säger i SVT:s Agenda att partiet tar anklagelsen på stort allvar. 

MP-krisen

– Vi kommer att se över hur vår organisation kan stärkas för att det inte ska finnas tvivel om att andra organisationer kan ta sig in i Miljöpartiet. Men jag vill också vara tydlig med att det finns inga belägg eller bevis för att någon med islamistisk agenda har påverkat Miljöpartiet i den riktningen. Tvärtom är vi ett parti som ofta syns i debatten kring feminism, hbtq-frågor och den sortens värderingar, säger Anders Wallner.  

Fast kritiken handlar om att det är den bilden man har sett utåt, men att det finns en annan verklighet? 

– Jag tror att man ska vara försiktig när man utfäster den sortens svepande anklagelser. Men självklart har vi sett, inte minst den här veckan, att vi har ett antal företrädare som har betett sig olämpligt och där man kan tvivla på vilka värderingar som finns i partiet.

Wallner säger att nu väntar ett arbete med att förklara vilka värderingar som gäller för alla förtroendevalda. På lördagen krävde Etelka Huber, kommunalråd i Nässjö, språkrörens avgång på grund av oproffsig krishantering. Men Wallner säger att han upplever ett starkt stöd för språkrören och en vilja att tillsammans diskutera vägen framåt.

Har du hela bilden av ditt parti? 

– Jag är övertygad om att vi har en bra bild av hela partiet. Särskilt när det uppstår saker. När någon av våra förtroendevalda gör saker som andra reagerar på, då får vi kännedom om det. Är det något vi sett den här veckan så är det att när det uppdagas att när en förtroendevald politiker gör något som går emot våra värderingar då reagerar Miljöpartiet väldigt starkt.

”Känner inte tydligt ledarskap”

Programledare Anna Hedenmo påpekar att de två fall som uppmärksammats den senaste vecken, Mehmet Kaplans kopplingar till islamistiska rörelser och Yasri Khans vana att inte ta kvinnor i hand, observerades av Miljöpartiet först efter att de hade uppmärksammats i media.  

Drar inte det ner er trovärdighet? 

– Jag tror att många har fått lägre förtroende för Miljöpartiet den här veckan. Man känner inte att vi har tagit ett tydligt ledarskap. Men det är viktigt att den här diskussionen inte går över i ett skuldbeläggande kollektivt av muslimer, att säga att man misstänks ha vissa samhällsvärderingar på grund av en viss tro. Jag är orolig för en sådan debatt.   

Men kan det inte finnas en motsättning mellan jämställdhet mellan könen och det inkluderande som Miljöpartiet vill stå för, att vara ett mångkulturellt parti som är öppet för många personer med olika bakgrunder? 

– Självklart kan det uppstå kulturkrockar och annan sorts friktion i möten mellan människor med olika koder för hur man uppför sig. Men min uppfattning är att i Miljöpartiet löser sig de sortens situationer väldigt väl. Man anpassar sig efter varandra med full respekt och klarar av att samarbeta väl tillsammans, säger Anders Wallner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet