Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin på pressträffen. Foto: TT

MP: Mer stöd till behövande skolor

Uppdaterad
Publicerad

Skolan ska bli mer jämlik. Det var huvudbudskapet på Miljöpartiets pressträff i dag. Språkröret Gustav Fridolin presenterade ett nytt verktyg som ska se till att statliga bidrag ska gå till de mest behövande skolorna.

Gustav Fridolin, som även är utbildningsminister inledde med att säga att skolsystemet ”dras isär” .

– Vi har en växande ojämlikhet i det svenska skolsystemet. 13 procent av eleverna lämnar nionde klass utan fullständiga betyg.

Satsningar efter behov

Staten behöver ta ett större ansvar när det gäller att bryta ojämlikheten, sade Fridolin.

Han berättade att regeringen därför beslutat att Skolverket ska ta fram en fördelningsnyckel för att se till att kommande statsbidrag går till de skolor som verkligen behöver det mest.

– Alla kommande statliga satsningar ska riktas efter behov så att det går mest till dem som behöver det mest. Det är insatser vi kan göra för att säkerställa jämlikhet i skolsystemet.

”Alla skolor ska vara bra skolor”

Skolverket får i uppdrag att ta hänsyn till kunskapsresultat och andel elever i årskurs nio som inte nått behörighet för gymnasiets nationella program.

Vidare ska resultat på nationella prov ingå, liksom särskolans förutsättning, andelen nyanlända elever, föräldrarnas utbildningsnivå, beslut om regelbunden tillsyn av skolan av Skolinspektionen samt ”andra relevanta aspekter inom skolan och samhället i övrigt”.

– Budskapet är tydligt, alla skolor ska vara bra skolor, sade Fridolin på pressträffen.

Lärarförbundet: Har känt frustration

På Lärarförbundet är man positiva till förslaget.

– Vi välkomnar detta. Vi har känt en enorm frustration för att staten inte tar sitt ansvar och länge efterfrågat ett system för att rikta resurser dit de behövs, säger ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Lärarförbundet hoppas att förslaget inte bara ska hjälpa svagare elever utan också kunna locka fler lärare till utsatta skolor.

– Den generella lönenivån är i dag lägre på skolor med de största utmaningarna, så lockar man inte de skickligaste lärarna, säger Jaara Åstrand.

Skolverket ska ta fram en fördelningsnyckel för att säkerställa att kommande statsbidrag kan ge mest till de skolor som behöver det mest.

Fördelningsnyckeln ska utgå från:

• Elevernas kunskapsresultat, bland annat utifrån andelen elever i årskurs 9 som inte har uppnått behörighet till gymnasieskolans nationella program.

• Elevernas resultat på nationella prov.

• Grundsär- och gymnasiesärskolans särskilda förutsättningar.

• Andelen nyanlända elever.

• Föräldrars utbildningsbakgrund.

• Skolinspektionens beslut med anledning av den regelbundna tillsynen av skolor.

• Andra relevanta aspekter inom skolan och samhället i övrigt.

Fakta: Miljöpartiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.