”MP och S vill underminera Anders Borg”

Uppdaterad
Publicerad
Miljöpartiet gör gemensam sak med Socialdemokraterna och siktar in sig på att underminera regeringens auktoritet.

De vill i första hand ändra bilden av Anders Borg som den ansvarsfulle finansministern, som sätter en ära i att ha ordning och reda i statens finanser.

Angreppet går ut på att regeringens ekonomiska prognoser är fantasifoster, som skapar ett reformutrymme som egentligen inte finns. Syftet skulle vara att möjliggöra reformer som

ska få allianspartiernas staplar i opinionsmätningarna att stiga. I undertexten ligger att regeringen tänker mer på sitt maktinnehav än på landets bästa.

Bakgrunden är att Anders Borgs och finansdepartementets prognoser skiljer sig märkbart från samtliga institut och banker som analyserat vad som kan hända med framtidens ekonomi. Anders Borg är långt mer hoppfull och ser ett utrymme för ofinansierade reformer nästa år på 23 miljarder.

Sverige kommer att drabbas

Konjunkturinstitutets bedömning är att det bara kommer att finnas sammanlagt 21 miljarder kronor till reformer under perioden 2013 till 2016. Miljöpartiet, som är på samma linje som till exempel Ekonomistyrningsverket och Konjunkturinstitutet, befarar i sin budgetmotion att Sverige kommer att drabbas hårt av en förväntat svagare ekonomisk utveckling i omvärlden.

Trots det lägger sig Miljöpartiet mycket närmare regeringens bedömning än de övriga prognosmakarnas. Enligt Miljöpartiet kommer det att finnas 19 miljarder kronor nästa år att spendera på reformer. Hur man kommit fram till den siffran besvarar inte Per Bolund, Miljöpartiets ekonomisk politiske talesman.

Tävlar om företagen

Det ser ut som om partierna tävlar om näringslivets och företagens gunst. Miljöpartiet vill ha en generell minskning på 0,6 procent av arbetsgivaravgiften, som alltså gäller alla företag. Enligt partiets beräkningar skulle det sänka lönekostnaderna med 108 000 kronor för ett medelstort företag med 50 anställda. Vid sidan av den allmänna minskningen av arbetsgivaravgiften föreslås ytterligare en sänkning av arbetsgivaravgiften för småföretagen. Företag med högst tio anställda ska också slippa sjuklöneansvar för sina anställda.

Bolagsskatten, som hamnat högt på dagordningen för regeringen, vill också Miljöpartiet sänka. Men inte alls lika mycket som regeringen. Miljöpartiet vill minska bolagsskatten med en procentenhet.

Den minskningen skulle finansiera sig själv genom att staten får in mer pengar genom strängare regler för så kallade räntesnurror. I Miljöpartiets förslag kommer företagen, inte minst flygbolagen, att få ökade utgifter i form av höjda miljöskatter. För bilister innebär höjningen av koldioxidskatten att bensinpriset blir 70 öre dyrare per liter.

Precis som Socialdemokraterna vill Miljöpartiet höja taket i a-kassan nästa år från 680 kronor till 830 kronor de första 100 dagarna. Året därpå höjs taket till 880 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skuggbudgetar

Mer i ämnet