MP-profilerna Peter Eriksson och Magda Rasmusson är kritiska till att språkröret Åsa Romson (MP) sitter kvar. Foto: TT

MP-profil vill att Åsa Romson avgår

Uppdaterad
Publicerad

Magda Rasmusson, tidigare språkrör för Grön Ungdom och före detta riksdagsledamot för Miljöpartiet, vill att MP:s språkrör Åsa Romson lämnar sin post.
– Förtroendet för Romson är för lågt, säger Rasmusson till SVT Nyheter.

Nu växer den interna kritiken mot Åsa Romson. Magda Rasmusson vill att hon avgår, och säger att hon gärna ser nuvarande biståndsministern Isabella Lövin som nytt språkrör. Också partikamraterna Anders Schröder och Lennart Olsen ifrågasätter om Romson bör vara kvar.

Magda Rasmusson, som också varit partiets tillfälliga talesperson i migrationspolitiska frågor, säger att Åsa Romsons förtroendesiffror är för låga, och att det är dags för Romson att kliva av – och Rasmusson menar att det är bråttom.

Bara 7 procent av de svenska väljarna har stort eller mycket stort förtroende för Romson, enligt en Sifo-undersökning som SVT Nyheter beställt.

Den senaste tiden har flera skandaler skakat Miljöpartiet och språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson har börjat ifrågasättas allt mer i de egna leden.

– Vi är i en allvarlig kris och då tror jag att vi behöver någon form av nystart. När jag kollar på förtroendesiffror för framförallt Åsa Romson så inser jag att det duger inte. Vi måste vara en stark grön kraft och den person som då är vår främsta företrädare när det gäller klimat- och miljöfrågorna den måste ha ett större förtroende än så, säger Magda Rasmusson till SVT Nyheter.

Tycker du att Åsa Romson bör avgå?

– Ja, tyvärr. Jag har väldigt stor respekt för Åsa Romson som jag tycker har gjort mycket bra, inte minst i Paris under klimatförhandlingarna, men det här är politik och då måste man ha förtroende hos människor för att få igenom någonting. Vi behöver vara starkare än så här när vi möter väljarna 2018.

”Tryggt ledarskap behövs”

På frågan om en tänkbar efterföljare svarar hon:

– Jag tror det finns flera bra kandidater, en av dem är Isabella Lövin. Hon har ett starkt förtroende och är bra på grön politik. Men det blir valberedningens arbete att ta fram kandidater.

Det som är viktigt nu för partiet när det gäller valet av språkrör är ett tryggt ledarskap och en tydlig riktning, anser hon.

”En förtroendebransch”

Även Anders Schröder (MP), riksdagsledamot och talesperson för IT-politik och HBTQ-frågor, är tveksam till Åsa Romson.

– Politik är en förtroendebransch, då är det naturligtvis viktigt att våra företrädare har förtroende hos allmänheten, här vet vi att framförallt Åsa har en del problem, säger han till SVT.

Tycker du själv att Åsa Romson borde lämna sin post?

– Det är upp till kongressen att säga vem som ska leda partiet.

Vill se en annan kvinna

Miljöpartiets ordförande i Upplands Väsby Lennart Olsen anser att Åsa Romson bör avgå som språkrör. Olsen var i många år partiets ekonomiske expert i riksdagskansliet.

– Jag tycker att vi ska välja något annat kvinnligt språkrör. Åsa Romson har sedan länge, långt innan det här senaste inträffade, legat väldigt lågt opinionsmässigt bland allmänheten, vilket beror på saker som hon gjort och sagt. Jag tror tyvärr inte att det finns några möjligheter för henne att komma tillbaka, säger Olsen till TT.

I går sade också förre MP-språkröret Peter Eriksson, som numera är EU-parlamentariker, att han är tveksam till Åsa Romsons framtid som språkrör med anledning av hennes låga förtroendesiffror.

Önskad ledardebatt

Åsa Romson själv säger till SVT Nyheter att den debatt som nu uppstått kring ledarskapet är den som språkrören avsett.

– Det var precis den process som Gustav och jag öppnade upp för i går. Ledarskapet ska prövas, politik ska skärpas, vi ska ha en nystart för Miljöpartiet.

Partiet har fortfarande högt förtroende i klimat- och miljöfrågor, säger hon vad gäller de låga förtroendesiffrorna för henne.

– Det är inte där problemet ligger utan det gäller att stärka det allmänna förtroendet för partiets allmänna politik och att leda partiet in i en nystart.

Romson vill inte kommentera Isabella Lövin som en tänkbar efterträdare, utan hänvisar till valberedningens arbete.

”Det är inte aktuellt just nu”, skriver biståndsminister Isabella Lövin från Nepal, om att partimedlemmar vill se henne som nytt språkrör, enligt TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MP-krisen

Mer i ämnet