Lorentz Tovatt (MP) säger att Miljöpartiet har en annan linje än Socialdemokraterna, och måste rösta enligt den. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery / TT, Tolga Akmen / AFP / TT

MP röstar emot egna regeringen om upphovsrätt i EU

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet kommer i EU-nämnden att rösta emot den egna S-MP-regeringen kring frågan om EU:s omtalade upphovsrättsdirektiv.

– Inför valet är det viktigt att markera vad som är partilinjen och vi agerar därefter, säger Lorentz Tovatt (MP), suppleant i EU-nämnden och den som kommer att representera Miljöpartiet.

I måndags kunde SVT berätta att det finns en klar majoritet i riksdagen för att tvinga regeringen att ändra inställning i frågan om EU:s direktiv om nya upphovsrättsregler för internet. En rundringning då visade att alla sex riksdagspartierna utanför regeringen var beredda att tvinga regeringen, som tidigare ställt sig bakom direktivet, att rösta nej när det formellt ska antas i EU:s ministerråd.

Nu sluter sig alltså ytterligare ett parti till samma linje, men den här gången ett av regeringspartierna i form av Miljöpartiet som fattat det ovanliga beslutet att gå emot den regering de själva representerar.

– Det är vad vårt parti går till val på, vi måste rösta på partilinjen vad gäller detta. Vi har en annan linje än Socialdemokraterna och måste rösta enligt den, säger Lorentz Tovatt (MP).

”Attacker på det fria internet”

Lorentz Tovatt säger att det finns mycket bra i direktivet som helhet, men att de två mycket omdiskuterade bitarna som brukar kallas artikel 11 och 13, är för långtgående.

– Det är så långtgående attacker på det fria internet att vi inte kan acceptera det. Man ska ha rätt sprida och att ta till sig information, det här inskränker det på ett förkastligt sätt.

Skickar det inte dubbla signaler att som en del av regeringen vara för en fråga och sedan emot i den riksdagen?

– Jag tror att det finns en förståelse för att vi går till val på en sak och regeringen har en annan linje. Vi är två olika partier. Regeringen har även tidigare varit skeptisk men nu är det ett tydligt ja eller nej-beslut som ligger på bordet.

Förhoppningen från MP:s sida är att direktivet ska omförhandlas, men det är tveksamt om så blir fallet. Justitieminister Morgan Johansson (S) sa i måndags att regeringen kommer att följa det beslut som EU-nämnden tar men om direktivet ska falla måste fler länder svänga i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.