Foto: TT

MP:s krismöte uppskjutet

Uppdaterad
Publicerad

Det telefonmöte som Miljöpartiets partistyrelse skulle haft i dag med distriktsordföranden och förtroenderåd för att diskutera krisen i partiet är uppskjutet. Det medddelar Åsa Romsons pressekreterare till SVT Nyheter.

Mötet, där den senaste tidens kriser skulle diskuteras, skulle ha inletts klockan 16 men kommer inte att ske i dag. Pressekreterare Helena Hellström Gefwert vill inte berätta när mötet kommer att ske.

– Vi kommenterar aldrig interna möten.

Rädda för avlyssning

Hellström Gefwert vill inte heller kommentera varför mötet ställs in, men i ett mejl som skickats ut till mötesdeltagarna som SVT Nyheter tagit del av skriver partikansliet att det fanns misstanke om att obehöriga skulle ha kunnat delta.

”...vi har stark anledning att tro att minst en nyhetsredaktion har fått tag i själva kallelsen, och därmed också har koderna till telefonmötet. Att sådan information läcker ut är mycket allvarligt [...] Vi håller nu på och ser över ett antal säkerhetsfrågor för att säkerställa att vi kan genomföra ett möte utan risk för avlyssning.”

Lokalpolitiker: Ni har inte vårt stöd

Mötet kommer efter att partiledningen skickat ut ett öppet brev till alla partimedlemmar om jämställdhet och lika värde. Efter flera uppmärksammade skandaler, där bostadsminister Mehmet Kaplan tvingats avgå, MP-toppen Yasri Khan lämnat sina uppdrag efter att han vägrat ta kvinnor i hand och språkröret Åsa Romson hamnat i blåsväder efter en groda om 11 september som en ”olycka”, kräver nu många partimedlemmar en uppstramning av partiets kommunikation och organisation.

Trots kriserna har partiet haft ett starkt stöd ute i distrikten, något de tagit fasta på när kritiska röster höjts. Efter att SVT Nyheter rapporterat om att kommunalrådet Etelka Huber kräver språkrörens avgång kontaktades vi av MP-politiker som inte känner ett stöd för ledningen.

”Det är intressant att partisekreteraren går ut och säger att språkrören har brett stöd i partiet. Har han frågat oss runt om i landet?”, skriver Karl-Otto Rosenqvist, representant för MP i Ängelholms kommunfullmäktige, i ett brev till SVT.

MP Ängelholm anklagar partiet för att vara toppstyrt.

Kvällens Agenda gästas av partisekreterare Anders Wallner, som kommer att bemöta senaste tidens MP-kriser.

  • 14 april: Det framkommer att bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) sommaren 2015 var på samma middag som Ilhan Senturk, ledare för svenska delen av Grå Vargarna – en högerextrem grupp med ursprung i Turkiet. Kaplan säger att han var ovetande om att Senturk var gäst på middagen.
  • 17 april: Kritiken mot bostadsministern växer när Svenska Dagbladet rapporterar att han 2009 jämförde israelers agerande mot palestinier med nazisternas behandling av judar under andra världskriget.
  • 18 april: Mehmet Kaplan avgår. Han anser att debatten om hans kontakter gör det svårt för honom att sköta arbetet som bostadsminister.
  • 20 april: Yasri Khan drar tillbaka sin kandidatur till partistyrelsen, efter att han kritiserats både externt och internt för att han i en intervju med TV4 vägrat ta den kvinnliga reportern i hand.
  • SVT rapporterar att planeringschef Magnus Johansson försökt utöva påtryckningar för att kritik mot Kaplan skulle lyftas ur SVT:s Aktuellt.
  • 22 april: En Demoskop-undersökning för Expressen visar på en betydande minskning i förtroendet för språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson. Även bland egna väljare minskar förtroendet, enligt en Sifo-undersökning för SVT.
  • 23 april: Miljöpartisten Etelka Huber, kommunalråd i Nässjö, kräver i ett öppet brev att språkrören bör avgå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MP-krisen

Mer i ämnet