Foto: TT

MP: Saudiavtalet ska stoppas

Uppdaterad
Publicerad
Miljöpartiets riksdagsgrupp uppges vara enig om att det bara finns ett alternativ för Sveriges militära samarbetsavtal med Saudiarabien: Uppsägning utan omförhandling, inga kompromisser. Statsminister Stefan Löfven säger att regeringen fortfarande bereder frågan.

I går framkom uppgifter om att statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström ska ha enats om att inte ensidigt och på svenskt initiativ avsluta det omstridda militära samarbetet med Saudiarabien – någon Löfven i dag tillbakavisar.

Till di.se säger nu Miljöpartiets Carl Schlyter, ordförande i riksdagens EU-nämnd och en av MP:s tyngre riksdagsledamöter, att det är slutdiskuterat för hans partis riksdagsgruppen.

– Det ska stoppas, säger Schlyter om avtalet.

Han säger till TT att frågan om avtalet har varit uppe i MP:s riksdagsgrupp såväl som hos Socialdemokraterna. Och MP:s ansvarige har haft träffar i regeringskansliet om avtalet men bara kunnat ge beskedet att gruppens mandat är att avsluta det.

– Alla är eniga i riksdagsgruppen om att vi ska avbryta avtalet och att vi inte ska inleda några förhandlingar om omförhandling.

Nej till omförhandling

Så omförhandling är inte, åtminstone för riksdagsgruppen, ett alternativ?

– Nej, exakt. Man kan inte kompromissa om vissa saker. Vi har visat sedan vi gick med i regeringen att vi verkligen har kompromissat om mycket. Men här finns det inga mellanlägen.

Är det en så viktig fråga så att den är avgörande för om Miljöpartiet ska vara med i regeringen eller inte?

– Jag spekulerar inte i något, jag förutsätter att avtalet stoppas.

MP:s språkrör har hittills inte velat säga om de kan nöja sig med en omförhandling av avtalet. Det förlängs med fem år om regeringen inte senast 15 maj ber om en omförhandling eller säger upp avtalet, som slöts av Göran Perssons S-regering 2005.

Löfven dementerar

I samband med ett besök hos Tysklands förbundskansler Angela Merkel dementerade statsminister Stefan Löfven uppgifter om att han och utrikesminister Margot Wallström skulle vara överens om att regeringen inte ensidigt ska säga upp avtalet.

Men regeringen vill se ändringar i avtalet.

– Det nuvarande avtalet är för detaljrikt och långtgående, säger Löfven.

Dramatik i Berlin

Löfvens besök blev något mer dramatiskt än väntat. Demonstranter från miljöorganisationen Greenpeace lyckades ta sig in i foajén där statsministern träffade vice kansler Sigmar Gabriel i de tyska socialdemokraternas lokaler i Berlin.

Aktivisterna är emot energijätten Vattenfalls närvaro i landet och kräver att användningen av kol fasas ut. Polis förde bort demonstranterna utan att någon skadades.

– Vi ville uppmärksamma Löfven på vårt motstånd mot kolhanteringen, säger en av demonstranterna till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Saudiavtalet

Mer i ämnet