Amanda Lind (MP) i Aktuellt. Foto: SVT

MP står fast vid förslag om fotboja

Miljöpartiets förslag om att personer med avvisningsbeslut och som innebär en säkerhetsrisk ska bära fotboja har fått hård kritik. Men partiledningen står fast vid förslaget.

– Vi måste komma åt de som utgör ett hot mot vårt samhälle, sa Amanda Lind, partisekreterare (MP), tidigare ikväll i Aktuellt.

Det har skämtats flitigt om förslaget och kritiserats hårt för att det bryter mot partiets ideal om personlig integritet och mänskliga rättigheter.

– Det här förslaget går för långt, säger Mårten Roslund, språkrör Grön Ungdom (MP).

LÄS MER: Miljöpartiet kräver fotboja i kampen mot terror

Men Lind (MP) menar att det handlar om att hitta en balans för att komma åt de personer som utgör ett hot.

– Vi kommer att värna både den personliga integriteten och rättssäkerheten i de här samtalen om förslagen. Förslagen ska självklart också beredas på ett noggrant sätt innan det blir eventuella konkreta lagförslag av det.

– Det är väldigt viktigt att vi inte rusar in i något och att vi inte misstänkliggör stora breda grupper av människor.

Fast finns det inte en risk att man gör det?

– Det handlar inte om det, utan det handlar om att vi kommer behöva en bred palett, för att hitta effektiva verktyg mot det fåtal personer som bedöms vara säkerhetsrisker, säger Lind.

Kristdemokraterna har kommit med liknande förslag och i kväll öppnade även Anna Kinberg Batra (M) upp för att diskutera fotboja, i en intervju med Expressen.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer