MP-språkrören kräver ett slut på fossila drivmedel i Sverige till 2030. Foto: TT

MP: Stopp för fossila drivmedel efter 2030

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet presenterar en så kallad klimatfärdplan med 142 åtgärder som de anser ska göra att Sverige lever upp till Parisavtalet.

Dagens Nyheters debattsida skriver språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin bland annat att partiet vill att fossila drivmedel helt ska ha fasats ut i Sverige till år 2030.

”Vi vill att den sista droppen fossila bränslen för fordon ska säljas i Sverige år 2030,” skriver språkrören, och fortsätter:

”För att lyckas behöver transporterna effektiviseras och alternativen till fossildrift gynnas.”

Investeringar bör enligt MP göras för att göra fler fordon eldrivna, samt se till att främja produktionen av förnybar energi.

”Produkter på markanden ska bli mer hållbara”

Fridolin och Lövin skriver vidare att de vill ”genomföra tydliga åtgärder för att produkter på marknaden ska bli mer hållbara, för att värna konsumenten, klimatet och stötta det svenska näringslivet som ofta ligger i framkant vad gäller hållbarhet”.

Produkter och tjänster med mindre klimat- och miljöpåverkan måste bli enklare och billigare än alternativen, konstaterar MP.

Utmanar övriga partier

Samtidigt uppmanar MP övriga partier att presentera sina samlade förslag på åtgärder för att Sverige ska leva upp till Parisavtalet. De menar att framförallt partierna i Alliansen inte har en tillräcklig politik på klimatområdet.

”För Miljöpartiet är det tydligt att det är klimatförändringarna, inte klimatåtgärderna som är farliga. Men för de borgerliga partierna verkar det vara precis tvärtom”, skriver språkrören.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer