Foto: SVT

MP: Vi har aldrig tvivlat på Mehmet

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att avgå var Mehmet Kaplans eget, hävdar Miljöpartiets språkrör och hyllar samtidigt den kritiserade bostadsministern.
– Mehmet kände att ifrågasättandet av honom stod i vägen för hans jobb och då väljer han att kliva åt sidan. Det är stort av honom, säger Gustav Fridolin.

Trots Mehmet Kaplans kontakter med högerextrema organisationer gjorde att han tvingades avgå har han fortfarande ett starkt stöd hos det egna partiet. Det är tydligt när SVT Nyheter möter Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson. Enligt dem meddelade Kaplan sitt beslut att avgå nu i morse.

– Han beskrev det som att ifrågasättandet av honom och hans person står i vägen för det som han vill uträtta med nytt bostadsbyggande och hållbara städer. Vi är trygga i att han är demokrat och humanist och vi har liksom statsministern lärt känna honom på djupet, säger Gustav Fridolin.

Har ni fortsatt förtroende för Mehmet Kaplan?

– Han har beslutat att avgå och vi respekterar det, men vi är trygga med vilka värderingar han har. Vi har jobbat länge med honom, säger Fridolin.

Även under en utfrågning i kvällens Aktuellt stod språkröret fast vid sin partikollega och fortsatte ta honom i försvar. Gustav Fridolin berättar att han har förtroende för Kaplan.

– Men han fungerar inte som stadsråd, och den slutsatsen har han dragit. Men han är demokrat, han är humanist, han är antirasist, han har kämpat för hbtq-rättigheter han har kämpat mot antisemitism och islamofobi på ett sätt som väldigt många fler politiker borde ta intryck av, säger han.

Kritiserar inte Kaplan

Åsa Romson säger att språkrören och statsministern delar Kaplans egna analys att han inte kan fortsätta göra sitt arbete under den här situationen. Samtidigt vill varken hon eller Fridolin fördöma Kaplans kontakter med högerextrema och islamistiska organisationer. Huruvida det var rätt att han avgår vill språkrören heller inte gå in på.

– Vi har tagit ställning till att han inte känner att han kan utföra sitt arbete och det har vi djup respekt för. I slutändan har det inte varit möjligt för honom att få den här bilden av honom att inte stå i vägen för honom som bostadsminister, säger Romson.

Hur har det här skadat Miljöpartiet?

– Det är klart att en sådan här situation påverkar. Vi vill prata om hur man bygger fler bostäder och Mehmet känner ju att nu står det här i vägen för det jobbet. Men han är trygg med vem han är, säger Gustav Fridolin.

”Orimliga proportioner”

Att det är upprörda stämningar inom Miljöpartiet efter kritiken mot Kaplan märks också när SVT Nyheter intervjuar Peter Eriksson på plats i Bryssel. Det är kort innan bostadsminister Mehmet Kaplan ska meddela sin avgång på en pressträff i Rosenbad. Han är skarpt kritisk till vad han kallar ett drev mot Kaplan.

– Det är få politiker som är så ödmjuka och generösa och ärliga som Mehmet Kaplan. Den här historien har fått orimligt stora proportioner. Jag hoppas att en del självpåtagna tyckare och journalister går hem och ser sig i spegeln och frågar om vi har ett bättre Sverige nu.

Eriksson framhåller att reaktionerna på bilderna där Mehmet Kaplan äter middag tillsammans med företrädare för islamistiska och högerextrema organisationer är kraftigt överdrivna.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson deltog inte på presskonferensen där Mehmet Kaplan annonserade sin avgång, utan lämnade först ett skriftligt uttalande. Där uttrycker man stöd för Kaplan och hans person och arbete.

”Som kollegor till Mehmet Kaplan har vi på nära håll i många år sett hur han har kämpat outtröttligt för mänskliga rättigheter, demokrati och dialog. Mehmet har både förmågan och modet att ta denna dialog till några av de arenor där det behövs som allra mest. Denna typ av mod är lika viktig för vårt samhälle som den är provocerande för vissa”.

”Handlar om religiösa förtoner”

Åsa Romson har tidigare uttryckt stöd för Kaplan och menat att han inte visste vilka som deltog på middagen. Peter Eriksson tar det ett steg längre och antyder att kritiken mot Kaplan är grundad i rasism.

– Klart det är ett misstag, den där middagen, det är inget som någon brukar avgå på i Sverige. Det handlar mer om religiösa förtoner och problemet människor har med människor med annan etnisk bakgrund, säger Peter Eriksson och tillägger:

– Jag är ganska upprörd över det här drevet som varit de senaste dagarna. Jag tycker han är en av de mest hedervärda politikerna vi har i Sverige.

”Aldrig tvivlat på Mehmet”

Fridolin och Romson uttrycker närmast sorg över att Kaplan i dag lämnat regeringen i sitt skriftliga uttalande:

”Vi har aldrig tvivlat på vem Mehmet är som person eller vilka hans drivkrafter är. Inte igår, inte idag, och inte imorgon. Han är en av alla oss som varje dag kämpar mot rasism, antisemitism, islamofobi och alla former av extremism”.

Samtidigt uttrycker de förståelse för att han avgår och fortsätter:

”Vi beklagar djupt den negativa bilden av Mehmet. (...) Hans sätt att meddela svenska folket sitt beslut, genom att som alltid lyfta sina värderingar, sin kärlek till demokratin och sin tacksamhet till sina kollegor är karakteristiskt för den Mehmet vi känner. ”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MP-krisen

Mer i ämnet