Miljöpartisten Stefan Nilsson uppmanades lämna sina uppdrag i höstas. Nu vill ha åter representera partiet. Foto: TT/Miljöpartiet

MP-vilde vill åter bli betecknad som miljöpartist

Publicerad

Riksdagsledamoten Stefan Nilsson, som sedan i höstas varit politisk vilde, har begärt att återigen få bli betecknad som miljöpartist i riksdagen.
– Jag är invald av väljarna för Miljöpartiet, säger Stefan Nilsson till SVT Nyheter.

Stefan Nilsson tvingades i höstas att lämna Miljöpartiets riksdagsgrupp efter anklagelser om gränsöverskridande beteende i samband med metoo-uppropen. Nilsson anser sig oskyldigt anklagad och säger att han aldrig getts en möjlighet att bemöta några konkreta påståenden om övergrepp.

”Agerar som en miljöpartist”

Miljöpartiet uppmanade Nilsson att lämna sina uppdrag och då svarade han med att lämna partiet men att sitta kvar i riksdagen som politisk vilde. Nu har han åter gått med i partiet och vill ha tillbaka beteckningen (MP) i riksdagen.

– Jag är miljöpartist och jag agerar som en miljöpartist i riksdagen. Jag vill vara tydlig mot väljarna, säger han.

”Inte rådgjort med oss”

Enligt riksdagens kammarkansli finns det inget hinder att Nilsson kallar sig miljöpartist även om partiet uppmanat honom att lämna sina uppdrag. I början av 90-talet återtog Lars Andersson, avhoppad ledamot från Ny demokrati, partibeteckningen (Nyd) efter att under en tid ha varit politisk vilde.

Enligt pressekreterare Hanne Simonsen (MP) känner man inte till att Stefan Nilsson begärt att åter få bli betecknad som miljöpartist.

– Han har inte rådgjort med oss innan han gjorde det. Vi har inga fler kommentarer i nuläget, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer