MSB förbereder sig för att möta allmänhetens oro efter broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. Foto: TT

MSB förberedd på oroliga samtal efter broschyr

Publicerad

Broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” kan väcka oro hos allmänheten. Därför har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, rekryterat personal som ska ta hand om de frågor människor får av att ta del av innehållet.

Från och med måndagen 21 maj fram till 29 juni kommer allmänheten att kunna höra av sig till MSB för att ställa sina frågor om det som broschyren handlar om.

– Naturligtvis kan broschyren väcka oro. Vi gör det här för att ge ett stöd till de som vill få svar på sina faktafrågor och för att sätta informationen in i ett sammanhang, säger Alexandra Johansson, handläggare i säkerhetsarbete på MSB.

Allmänheten kommer att kunna mejla, chatta, ringa och använda sina sociala mediekonton för att få svar på sina frågor.

Kan svara på olika språk

Anställda som svarar kommer att kunna göra det på nio olika språk, bland annat svenska, engelska, franska, spanska, kurdiska och kantonesiska.  

– Vi har sen två år tillbaka märkt att vi får fler frågor från privatpersoner, som efterfrågar en checklista på vad man kan göra. Så människor är intresserad av den konkreta informationen som de nu får i broschyren.

Har förberett sig på frågor från barn

En återkommande fråga som MSB får handlar om skyddsrum.

– Vi har förstått att det har varit en stor del av skyddet för befolkningen i dag. Många undrar hur det funkar och den typen av frågor som vi har förberett oss på, säger Alexandra Johansson.

MSB har också förberett sig på att frågor kan komma in från barn.

– För barnens räkning har vi samlat organisationer som man kan vända sig till om det berör barn, säger Alexandra Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer