MSB-direktören om Sveriges beredskapslager

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av nittiotalet såldes de sista förråden av Sveriges beredskapslager av livsmedel ut. I dag finns inga stora statliga beredskapslager utan man utgår från en så kallad ansvarsprincip. 

– Målet är att vi ska klara minst tre månader med väldigt svåra samhällsstörningar och till och med ett väpnat angrepp, säger Camilla Asp på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Ansvarsprincipen innebär att en myndighet bär med sig det ansvar den har till vardags vid en eventuell kris.

Till exempel är det regionernas uppgift att se till att det finns lager med medicinsk utrustning och läkemedel om det blir krig i Sverige. Även Socialstyrelsen ansvarar för läkemedel men också att tillhandahålla sjukvårdsmateriel som sjuhussängar.

Kriget i Ukraina

”Minst tre månader”

När det gäller livsmedel är ansvaret uppdelat mellan Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt. Enligt Camilla Asp, överdirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, är deras uppdrag är att komma med förslag och lösningar på livsmedelsförsörjningen framöver.

– Målet är att vi ska klara minst tre månader med väldigt svåra samhällsstörningar och till och med ett väpnat angrepp. Det är det myndigheterna har att fundera på nu, hur får vi till det här, säger Camilla Asp i SVT:s Aktuellt.

Förbereder för effekter av sanktioner

Enligt Camilla Asp följer MSB utvecklingen i Ukraina och de effekter sanktionerna kan ha i Sverige.

– Redan nu måste vi se hur vi löser det om det blir brist på någon vara på grund av sanktionerna, säger Camilla Asp.

Om ansvaret är så uppdelat, kan det inte bli så att ingen tar ansvar?

– Egentligen inte, men man måste se vad som är rimligt att ha lokalt och regionalt, säger Camilla Asp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet