MSB: hög risk för brand i stora delar av Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Efter höga temperaturer och brist på regn i stora delar av Sverige råder stor brandrisk i delar av landet. På vissa ställen är förhållandena i skogen nu likadana som vid de stora bränderna sommaren 2018.

De senaste dagarna har det varit flera större bränder, till exempel vid Trehörningsjö utanför Örnsköldsvik, där det brunnit sedan i måndags. Räddningstjänsten säger att branden är under kontroll men släckningsarbetet kommer att fortsätta hela dagen idag. 

– De allra flesta bränder startar på grund av den mänskliga faktorn. Oaktsamhet vid eldning eller skogs och jordbruksmaskiner kan leda till att bränder startar. Allt som oftast får man grilla i sin egen trädgård, men för att vara säker, kolla upp vad som gäller i just din kommun. Säger Jakob Wernerman enhetschef MSB i SVT:s Morgonstudion.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.