Munskydd säljs dyrt på andrahandsmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Munskydden har sålt slut på apoteken men på andrahandssajter som Tradera och Blocket frodas annonserna. Många annonsörer använder missvisande påståenden om att de skyddar mot virus.

I förra veckan kunde SVT Nyheter berätta hur munskydden sålt slut på apoteken. Även andningsskydd med inbyggda filter som säljs på bland annat byggvaruhus är slutsålda på många håll.

Enligt Folkhälsomyndigheten ger munskydd inget skydd mot coronaviruset, men säljannonserna på Blocket och Tradera ger en annan bild. 

På Tradera finns i nuläget mer än 200 annonser för mun- och andningsskydd och på Blocket närmare 50 annonser. “Perfekt i coronatider”, “Rekommenderas av WHO mot coronavirus”, “Snart slutsålt i hela världen”, ”Perfekt mot stänk från kroppsvätskor som flyger omkring” är några formuleringar som används.

”Skydd mot kroppsvätskor som flyger omkring”

Före coronautbrottet kostade vanliga munskydd några kronor styck. Nu är utgångspriserna många gånger tio så höga. En del större förpackningar av mun- och andningsskydd är till salu för tusentals kronor.

När SVT ställer frågor om annonserna säger både Tradera och Blocket att deras regler inte tillåter missvisande formuleringar om att munskydden skyddar mot coronaviruset. Tradera har korrigerat ett 40-tal annonser de senaste dagarna och Blocket ändrade ett 30-tal annonser på måndagen.

– Vi tillåter generellt inte hälsopåståenden om varor som är ogrundade. Det gäller även påståenden som är underförstådda, säger Daniel Mars, kundsäkerhetschef på Blocket.

Både företagen säger att de följer annonseringen löpande.

Priset justeras av marknaden

Att utgångspriserna ibland är mycket höga är en naturlig följd av att utbudet på den vanliga marknaden har minskat.  

– Det finns alltid de som spekulativt lägger ut varor, för några år sedan var det chokladmjölk. Men marknaden löser det för ingen köper dyrare än de tycker att det är värt, säger Daniel Mars. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skyddar munskydd mot coronaviruset?

Enligt Folkhälsomyndigheten ger munskydd inget skydd mot virus. De kan i vissa fall skydda den som är smittad från att sprida partiklar vidare men det är jämförbart med att hosta eller nysa i armvecket. 

Andningsskydd med inbyggda filter, så kallade FFP2 och FFP3, rekommenderas av WHO till sjukvårdspersonal som hanterar smittade personer. De innehåller ett inbyggt filter som skyddar mot smittämnen, men för att de ska ge skydd behöver de bäras på rätt sätt och prövas ut på användaren. Det krävs också träning och utbildning. De ska bara användas kortare stunder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet