Foto: SVT

Mustafa: Svenskan är nyckeln till allt

Publicerad

De är fyra tonåringar som alla varit här i Sverige cirka två år. Yordanos, Mustafa och Maya har fått permanent uppehållstillstånd medan Nowroz inte vet vad som händer när hans tillfälliga uppehållstillstånd på tre år går ut. Men en sak är de alla överens om, ett bra liv i Sverige börjar med språket.

– Svenskan är nyckeln till allt, säger Mustafa.

Alla de andra håller med honom.

Nowroz tycker dock inte det är lika svårt som Maya att lära sig svenska. Medan Yordanos säger att med järnvilja går allt.

De deltar alla i Svenska Akademiens språkinlärningsprogram som syftar till att fler nyanlända ska lära sig svenska snabbare för att kunna plugga vidare för att sen söka drömjobbet.

Klarar de inte svenskan väntar en mörk framtid, konstaterar Maya krasst.

– Vi kommer inte få några jobb.

Framtiden

De har alla kommit hit ensamma och försöker leva vanliga tonårsliv. Men Nowroz sover dåligt och oroar sig hela tiden för sin framtid och sin familj och undrar hur de har det.

Maya och Yordanos kämpar för att få hit sina mammor. Medan Mustafas mamma redan fått nej säger han uppgivet.

Det vet att de är sina familjers hopp om ett bättre liv. Och då måste de kunna svenska.

- Jag ska plugga, plugga, plugga för att få ett jobb som gör att jag kan hjälpa utsatta i Syrien.

Yordanos och Mustafa går i samma tankar. Den ena vill bli läkare och den andra jobba för att ge stöd åt behövande.  Och Nowroz vill bli politiker.

- Men en sådan som hjälper och inte är korrumperad som många av dem är i Afghanistan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.