• Viktigt meddelande:

    Det är en kraftig brand i ett radhus i Stenby i Eskilstuna, med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: ScanpixVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Mycket nationalism och försök att locka nya väljare”

Uppdaterad
Publicerad

Nationalism, kritik mot jämställdhetsdebatt och rätt till vård för papperslösa i fokus. Så sammanfattar SVT:s politiska reporter Love Benigh Jimmie Åkessons tal under måndagen.

Jimmie Åkesson gjorde visserligen försök att locka nya väljargrupper med ett förslag om att ge deltidsanställda i kommunerna rätt till heltid, men det skymdes av en mycket tydlig nationalistisk retorik.

Sverigedemokraterna har uppenbarligen gjort analysen att det gäller att fortsatt appellera till partiets kärnväljare. De som lockas av det nationalistiska budskapet och kritiken mot invandringen. I sitt tal i Almedalen i dag återkom Jimmie Åkesson tjugo gånger till begreppet ”Sverigevänner”. För att beskriva vilka detta är använde Åkesson en tydligt uteslutande retorik: ”De har gått i samma skolor som vi, de har läst samma sagor” och ”Under kyrkohällen vilar våra nära och kära intill varandra”.

Försöker locka nya väljare

Ytterliggare ett sätt att anknyta till invandringskritiken i Åkessons tal var hans kontroversiella sätt att beskriva det faktum att från och med i dag har papperslösa flyktingar rätt till vård, han beskrev det som en ”skammens dag”.

Det fanns vissa ansatser i talet till att försöka locka nya väljare. Här handlar det om att partiet inte lyckas attrahera kvinnliga väljare. I senaste partisympatimätningen från SCB, som presenterades i början av juni, är det dubbelt så många män som kvinnor som är beredda att rösta på partiet.

Som svar på det lanserade Sverigedemokraterna idag ett förslag om att ge kommunerna 5,9 miljarder kronor i stimulansbidrag för att ge alla som jobbar deltid i kommunerna rätt till heltid. Ett förslag som dock omgående fick kalla handen av fackförbundet Kommunal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2013

Mer i ämnet