Foto: TT

Mycket som står på spel för partiledarna under dagens debatt

Uppdaterad
Publicerad

Det är mycket som står på spel under partiledarnas sista debatt i riksdagen innan sommaruppehållet.

– När de kommer tillbaka så inleds valåret, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

I dag äger den sista partiledardebatten rum innan partierna kommer tillbaka till hösten och det är många av partiledarna som har mycket att bevisa, både för sina väljare och för sina egna partier.

Flera partier i kris

Mats Knutson menar att flera av partierna befinner sig i ett krisartat tillstånd. 

– Liberalerna har en intern strid om partiledarposten och Miljöpartiet har tappat oerhört mycket, säger han. 

LÄS MER: Här utmanar Ohlsson om platsen som partiledare

Inom Kristdemokraterna finns ingen öppen strid om partiledarposten, däremot når de inte upp till riksdagsgränsen enligt de senaste opinionsundersökningarna.  

– Moderaterna har tappat mycket av sitt väljarstöd, dessutom finns ett stort missnöje inom partiet gentemot Anna Kinberg Batra. Hon måste visa väljarna att hon är rätt ledare för partiet, det är mycket som står på spel för henne, säger Mats Knutson.

LÄS MER: Moderaterna tappar i SCB:s mätning

Vill framhäva sitt samspel

Han tror att Alliansen kommer att försöka visa under debatten att de har ett samspel, och att de är ett regeringsalternativ. 

– Motståndarna kommer att försöka trycka till där de har sina svaga punkter, vilket är olika sakfrågor där de inte är eniga, säger Mats Knutson. 

Det rör sig bland annat om att Kristdemokraterna vill sänka skatterna för pensionärerna, Moderaterna vill ha ett ytterligare jobbskatteavdrag, utöver dessa frågor så har allianspartierna väldigt olika syn på migrationspolitiken.

LÄS MER: C: Strömmat väljare till oss från M

Vänsterpartiet lyfter sjukvården

Mats Knutson tror att Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt kommer att ta tillfället i akt att lyfta sjukvårdssatsningarna som har genomförts. 

– Han kommer att lyfta att det är vänstern som ligger bakom dem, jag tror också att han kommer att påtala Miljöpartiets vändning i migrationsfrågan, eftersom de till viss del konkurrerar om samma väljare, säger han.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.