Myndigheter granskar farliga kosttillskott

De farliga kosttillskotten ska nu granskas av Läkemedelsverket och kommunens livsmedelsinspektörer. I går berättade Rapport att många av medlen innehåller substanser som kan vara skadliga för hälsan.

I undersökningen upptäckte Livsmedelsverket stora brister med många av de 43 kosttillskott som de granskat. Exempelvis ingick växter och växtextrakt som kan innehålla giftiga och beroendeframkallande substanser i 30 av kosttillskotten.

Bristfällig märkning
I Trollhättan har kommunen redan lagt saluförbud på ett 20-tal produkter från Gymgrossisten eftersom märkningen är bristfällig. Men de tänker inte dra tillbaka några prdukter i det här läget.

-När produkter blir förbjudna av Läkemedelsverket, så tar vi bort dem från vår butik också, säger Fredrik Bengtsson på Gymgrossisten.

Hittade läkemedelssubstanser
Då livsmedelsinspektörerna i Trollhättan är färdiga med märkningen ska de gå vidare med innehållet.

-Finns det substanser som kan innebära läkemedelsklassning, så är det en fråga för Läkemedelsverket att ta ställnig till, säger Henrik Stjernqvist, livsmedelsinspektör i Trollhättan.

Läkemedelsverket hittade läkemedelssubstanser i åtta av de undersökta produkterna. Det handlar bland annat om ämnen som kan ge leverskador och hjärt-kärlbiverkningar, och ämnen som kan påverka nervsystemet. De kommer nu att undersöka hur många av företagen som bryter mot läkemedelslagen.

-Vi har börjat med de stora gymsidorna och kosttillskottssidorna för att se till så att produkterna inte är läkemedel, säger Ingela Ottoson, utredare på Läkemedelsverket.

Majoriteten vägrar intervju
SVT har sökt flera av de företag som säljer de kritiserade kosttillskotten. Men majoriteten av dem vägrar att ställa upp på en intervju. Hälsokedjan Life kommer fortsätta att sälja produkterna till sina kunder, men har satt ett inköpsstopp till alla butiker.

-Vi reagerar ju allvarligt på det här. Vi vill ju absolut inte ha några produkter som är felaktigt märkta eller som innehåller några läkemedelssubstanser, säger Jan Wiberg, kvalitetschef på Life.

Josefin Lennen Merckx
josefin.lennen-merckx@svt.se
Backa Elias Bondpä
elias.bondpa@svt.se

Produkterna som Läkemedelsverket anser bör läkemedelsklassas

Visa

Burnex
Tight FEM
Gamer
BrainCalm Revised
Glutathione Plus
VasoCharge
BurnX3
Lipocur Fatburn

Läkemedelsverket

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer