Socialminister Lena Hallengren (S) på dagens presskonferens.

Myndigheter ombeds rigga för en andra våg

Uppdaterad
Publicerad

Dödstalen i covid-19 sjunker och de allvarliga fallen minskar stadigt i landet. Nu ombeds myndigheterna att förbereda olika scenarion för en andra våg.

– Ingen av dessa ljuspunkter betyder att faran är över, för ingen vet att hur Sverige kommer drabbas till hösten, säger socialminister Lena Hallengren (S) på presskonferensen.

Regeringen ger nu fyra myndigheter och länsstyrelserna uppdrag som syftar till att de ska vara redo för en eventuell andra smittvåg i höst. Det uppger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff med civilminister Lena Micko (S).

Det handlar om Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Läkemedelsverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) samt landets länsstyrelser.

Coronapandemin

– Det är svårt att förutse när och var smittspridning kan uppstå, säger civilminister Lena Micko (S) och fortsätter.

– MSB får uppdraget att bedöma vilka insatser som kan bli aktuella och att ta fram en plan för hur dessa planer ska genomföras vid en eventuell andra våg.

Som utbrottet i Gällivare

En uppgift för Folkhälsomyndigheten är att utröna om det är möjligt att ha allmänna råd och föreskrifter som är regionalt anpassade och inte, som i dag, gällande för hela landet.

Om en andra våg kommer i höst så kommer det antagligen att bli fråga om klustersmitta, som utbrottet i Gällivare, enligt socialminister Lena Hallengren.

– Därför är det viktigt att det finns planer regionalt, inte bara nationellt, förklarar hon.

Det är sex månader sedan som ni klassade detta som en pandemi, varför har inte det här arbetet inleds tidigare?

– Det har ju pågått ett arbete sen dess, men det har varit mycket mer av nationella åtgärder när vi inte känt till hur smittan har spridits, när kommuner och regioner inte har kunnat vidta olika åtgärder, säger Lena Hallengren till SVT.

– I huvudsak handlar det inte om att ta fram många nya åtgärder. Det handlar om att i föreskriftform och allmänna råd kunna beskriva vad som gäller. Gällivare är ett bra exempel, de har agerat klokt.  

Länsstyrelsernas uppdrag är att ta fram en plan, för att ha god beredskap om nya utbrott av covid-19 kommer i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet