Foto: Scanpix

Myndighet varnar för solskydd

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fall av hudcancer ökar kraftigt och inför midsommar kommer nu en varning för krämer och andra solskyddspreparat.
Enligt Emil Bengtsson på Strålsäkerhetsmyndigheten ger det en falsk trygghet:
– Man tror att man är mer skyddad än vad man är.

På tio år har antalet fall av cancerformen Malignt melanom fördubblats. Strålsäkerhetsmyndigheten varnar nu för att solkrämerna inte ger ett absolut skydd mot de förföriska solstrålarna som kan vara förrädiska och rent av livsfarliga.

– En svensk sommardag kan det räcka med 30-35 minuter för att bränna sig ordentligt, säger Emil Bengtsson på Strålsäkerhetsmyndigheten.

De över 50 ligger illa till

Hudläkaren Jan Lapins tycker att vi har blivit mer medvetna om riskerna med solning men att vi fortfarande inte skyddar oss tillräckligt:

– Om man använder solskyddspreparaten för att kunna exponera sig i lång tid på en strand, då är det väldigt tveksamt om man gör någon nytta eller om det är tvärtom, säger Jan Lapins som också menar att personer över 50 kan ligga illa till:

– De har vuxit upp i väldigt stark solexponering utan något skydd och man har med sig de solskadorna. Sedan fortsätter man hela livet att exponera sig och fylla på den här skadan.

Varnar för övertro

På Strålsäkerhetsmyndigheten varnar man för en övertro när det gäller solskyddsmedlen:

– Man kan invaggas i en falsk trygghet. Man tror att man är mer skyddad än vad man är. Risken är att folk smetar på sig solkräm och sen går ut i solen och tror att de är skyddade och sedan ändå bränner sig, säger Emil Bengtsson på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Ny app lanserad

Myndigheten har lanserat en mobilapp där man kan fylla i vilken hudtyp man har, vad klockan är och var i världen man befinner sig, så kan man se maxtiden i mobilen.

SVT:s reporter Göran Åhgren intervjuade solande personer i Stockholm. Charlotte Sparre var en av dem som använder sig av hög solskyddsfaktor utomlands.

– Jag är faktiskt lite sämre på att smörja in mig hemma i Sverige. Men när jag är utomlands använder jag hög solskyddsfaktor, säger Charlotte Sparre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer