Naprapati bäst mot onda ryggar

Publicerad

Behandling hos en naprapat är effektivare mot ryggoch nackproblem än traditionell läkarbehandling, enligt en ny studie som genomförts vid Karolinska Institutet i Solna.

409 patienter lottades till två olika behandlingsmetoder. En utvärdering efter tre månader visade att 57 proc av naprapatpatienterna upplevde att deras tillstånd var väldigt mycket förbättrat, skriver DN och SvD.

Motsvarande siffra i kontrollgruppen var 13 proc. 69 proc i naprapatgruppen och 42 proc i den andra gruppen tyckte att de fått effektiv smärtlindring.

Studien, som genomförts av doktoranden Eva Skillgate vid Karolinska institutet, publiceras i tidskriften Clinical Journal of Pain.

En folksjukdom
Ospecifika ryggbesvär är en av våra vanligaste folksjukdomar och en av de vanligaste orsakerna till långtidssjukskriningar.

De flesta som får besvär får rådet att röra på sig, leva ungefär som vanligt och att ta smärtstillande medel. Men det finns alltså bot.

Resultaten pekar på att behandling vid ryggbesvär borde integreras i den vanliga vården i högre grad än vad som görs i dag, menar Eva Skillgate.

En behandling består av massage och stretching. Därefter följer en behandling där funktionerna i lederna återställs med olika grepp och tryck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer