Alsayedfamiljen från vänster: Mamma Mariam med dottern Rima, sonen Mohammed, pappan Anas och sonen Omar. Foto: SVT

”När de kom lärde jag mig svenska”

Uppdaterad
Publicerad

Reglerna för anhöriginvandring har skärpts, men för en man som återförenats med fru och barn, betydde det allt. – Hela mitt liv förändrades när de kom, säger pappa Anas Alsayed.

– Här är mina söner. De firar Mohammed som fyller år. De frågade: ”Varför lämnade du oss?” ”Varför kom du inte och hämtade oss?”

Anas Alsayed sitter på en grön soffa i sitt vardagsrum och visar upp en bild på sina två söner. Han har tårar i ögonen. Då springer sönerna, Mohammed och Omar, in i rummet och slänger sig över sin pappa.

Agenda

”Hon betyder ett nytt liv för oss”

De är här nu, tillsammans igen. Anas kom till Sverige innan reglerna för familjeåterförening ändrades. I två år var de isär. De långa separationen är fortfarande ett öppet sår.

– Jag saknade honom, lyckas sonen Mohammed säga, genom okontrollerbara tårar. Jag var jätteglad över att vi hade kommit till honom och att vi fick vara tillsammans.

Det är nu drygt ett år sedan de kom. Mohammed har hunnit bli nio och Omar sju. Och lilltjejen Rima är snart en och en halv månad.

– Hon betyder ett nytt liv för oss, säger Anas, med nyfödda Rima i sin famn.

– Jag tror att mamma och pappa är mycket viktiga för barnen, säger mamma och fru Mariam och ser på sin familj som samlats i den gröna soffan.

Den tillfälliga lagen har haft effekt

– När det gäller anhöriga till personer som har varit asylsökande och fått uppehållstillstånd i Sverige, så räknar vi mer – i våran långtidsprognos som sträcker sig fram till 2021 – att det kommer någonstans mellan 17 och 20.000 människor varje år, säger Mikael Ribbenvik, vikarierande generaldirektör på Migrationsverket.

De flesta asylsökande, som flytt till Sverige efter november 2015, får inte, som Anas, ta hit sin familj. Så trots den stora invandringen, totalt sätt, ser Migrationsverket att den tillfälliga lagen haft effekt.

– Den tillfälliga lagen gör att betydligt färre människor som har rätt till familjeåterförening eller att förenas här i Sverige med anhöriga, så det kommer vara färre än det hade varit annars, säger Mikael Ribbenvik.

”Hela mitt liv förändrades när de kom”

– Jag är nog ett bra exempel. I nästan två år bodde jag här ensam, säger Anas. Jag lärde mig ingenting. När de kom började jag lära mig svenska. Nu har jag ett jobb. Hela mitt liv förändrades när de kom.

För Anas och hans familj går det nya livet vidare.

– Jag har lärt mig svenska och matte och engelska, säger sonen Mohammed.

– Hela familjen sitter tillsammans och pratar. Man kan fråga barnen hur det varit i skolan. Vad de har gjort. Det är mycket bra, säger anas, sittandes vid köksbordet med hela sin familj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet