Antalet människor som dör av droger i Sverige har mer än tredubblats på bara tio år. Foto: TT

Narkotikadödligheten i Sverige ökar kraftigt – näst högst i hela EU

Uppdaterad
Publicerad

Antalet människor som dör av droger i Sverige har mer än tredubblats på bara tio år. Dödstalen är fortsatt de näst högsta i hela EU, enligt en ny rapport från EU:s narkotikabyrå.

– Det är väldigt, väldigt allvarligt, säger folkhälsominister Gabriel Wikström, om siffrorna i årets rapport om narkotikasituationen i Europa.

Rapporten publiceras av EU:s narkotikabyrå EMCDDA och baseras på statistik från medlemsländerna för år 2014. Sverige rapporterade då in 609 dödfall som kan relateras till narkotika. 2004 var siffran 188. Dödstalen har alltså mer än tredubblats på ett decennium.

Den genomsnittliga dödligheten på grund av överdoser i hela EU år 2014 uppskattas till drygt 18 dödsfall per miljoner invånare. För Sverige är motsvarande siffra 93 dödsfall per miljon invånare, följt av Irland med 73 dödsfall. Bara Estland är värre, med 113 inrapporterade dödsfall per miljon invånare. 

Att Sverige är näst sämst i hela EU vad gäller dödstalen uppmärksammades av SVT även förra året, i samband med 2015 års drograpport.

Svårt att dra gränsen

Enligt Socialstyrelsen kan Sveriges höga dödstal vara ett tecken på att det problematiska missbruket är stort, men det kan också bero på hur statistikinsamlingen görs. Det kan vara svårt att dra gränsen mellan vad som är en överdos och ett självmord bland personer som inte tidigare missbrukat narkotika.

Metoderna att spåra droger vid oklara dödfall har också blivit allt bättre, vilket är en betydande förklaring till de senaste årens kraftiga ökning av dödstalen, menar myndigheten i en nyligen publicerad rapport.

Folkhälsoministern säger att han med utgångspunkt i Socialstyrelsens rapport nu vill bemöta utvecklingen med flera åtgärder. 

– Från första januari nästa år hoppas jag ha en ny lag på plats som möjliggör fler sprututbyten i landet. Det tror jag kan göra att samhället får bättre kontakt med människor som lever i tungt missbruk och hjälpa dem till vård och behandling, säger Wikström.

Vill satsa på naloxon

En av de viktigaste åtgärderna som EU:s narkotikabyrå lyfter fram som ett sätt att minska överdosdödligheten är utdelning av nässprayet naloxon, som häver en överdos av heroin eller smärtstillande läkemedel, till missbrukare och deras anhöriga. 

Beroendekliniker i Skåne och i Stockholm vill dela ut nässprayen, som är ofarlig att inhalera, men måste först få detta godkänt av Läkemedelsverket. Och något nationellt naloxonprogram är inte aktuellt enligt fokhälsoministern, trots att sådana finns i åtta andra EU-länder. 

– I dagsläget är det inte aktuellt med ett nationellt program. Däremot vet jag att många landsting är intresserade och ligger i startgroparna för att dra igång egna program och det tycker jag är bra, säger Wikström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den svenska narkotikadödligheten

Mer i ämnet