Vet du varför vi firar just den 6 juni? I klippet ser du hur många av de vi frågar som faktiskt vet varför vi firar nationaldagen. Foto: TT

Nästa år blir vi 10 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

2017 når Sverige en befolkning om 10 miljoner invånare – ett år senare än tidigare beräknat. Befolkningsökningen sker nu i rekordtakt, inte sedan 1800-talet har befolkningen ökat så mycket i landet.

De närmaste åren förväntas folkmängden i Sverige öka med omkring 1,5 procent per år, uppger Statistiska centralbyrån (SCB) i ett pressmeddelande. Om fyra år – 2020 – kommer det att bo 739.000 fler människor i Sverige än vad det gör nu.

Befolkningsmängden accelererar

Tio miljoner blir vi redan nästa år. 11-miljonersgränsen väntas vi passera blott åtta år senare, 2024. En folkökning på en miljon har aldrig tidigare skett så fort. Sveriges folkmängd passerade nio miljoner år 2004 – vilket innebär ett tidsintervall på 12 år.

Ökad invandring bidragande orsak

Till grund för den stora befolkningsökningen ligger bland annat invandringen. De närmaste åren väntas en hög invandring, 857.000 personer de kommande fem åren. Under samma period förväntas 287.000 lämna Sverige. Det innebär att migrationen på fem års sikt ger ett tillskott till befolkningen på 570.000 personer.

Fler födslar än dödsfall

En annan bidragande orsak till befolkningsökningen är också att antalet födslar är fler än antalet dödsfall. Under de närmaste fem åren beräknar man att 623.000 barn kommer att födas. Samtidigt väntas 455.000 människor avlida. Enligt matematiken är de som föds alltså 169.000 fler än de som faller ifrån.  

Invandringsprognos osäker

Men SCB lämnar också förbehåll mot att prognosen är mycket osäker: ”Både antalet som söker asyl och antalet som får uppehållstillstånd påverkas av politiska beslut, såväl i Sverige som i andra länder och på EU-nivå och kan snabbt komma att ändras”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.