Foto: TT

Nästan varannan fånge lider av psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösa, bostadslösa och med psykiska och fysiska sjukdomar – många fångar på svenska fängelser mår dåligt och har stora missbruksproblem. Det visar en unik kartläggning som kriminalvården gjort.

Undersökningen omfattar över 3000 interner inom kriminalvården, både de som är intagna på anstalter och de inom frivården.Kartläggningen  omfattar alltifrån utbildning, arbetslivserfarenhet,  bostads- och familjesituation  till de intagnas psykiska och fysiska hälsa Men det är en ganska  dyster bild som  kartläggning  målar upp :

  •        70 procent har svåra missbruksproblem
  •        46 procent har en psykisk diagnos eller sjukdom  
  •        25 procent  har en koppling till arbetsmarknaden      
  •        12 procent saknar bostad helt och hållet

Utbildningsnivån är också låg, cirka hälften har högst nioårig grund- eller folkskola.

– Resultaten stämmer mycket väl överens med det vi vet om de fångar som sitter i svenska fängelser, de är de fattigaste, mest socialt utsatta personerna i den svenska befolkningen. Det är människor som i alla tänkbara avseenden har det sämre i livet också utanför anstalten, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

För Kriminalvården är undersökningen snarast en bekräftelse över de problem man står inför när det gäller att behandla interner på svenska anstalter;

– Vår personal behöver ha kompetens på väldigt många olika områden, det här är människor som inte bara har problem med sin kriminalitet utan här finns också en sjuklighet som är ganska betydande, säger Nils Öberg generaldirektör för Kriminalvården.

Jerzy Sarnecki menar att fotboja och samhällstjänst är bättre alternativ än fängelse när det gäller korta straff:

– Vissa människor bör sitta i fängelse, Anders Behring Breivik är ett exempel.  Men allt det här dåliga som har visats i undersökningen, det blir inte bättre av att människor sitter i fängelse. Det innebär att man skall minimera fängelsetiden, döma ut så korta straff som möjligt och för lindrigare brott alternativa påföljder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.